Zwemmen op het droge

SINT OEDENRODE – Hoe blijf je als wedstrijdzwemmer in vorm? Op die vraag gaf wedstrijdzwemster Dana Janssen helder antwoord. Dankzij haar online trainingen kunnen de leden van van zwemvereniging Argos tóch blijven sporten.

In vorm blijven

De 19-jarige Dana zwemt al 13 jaar bij de wedstrijdgroep van Argo uit Sint-Oedenrode. Ze traint normaal gesproken drie keer in de week. Nu het zwembad gesloten is vanwege de coronacrisis wil ze graag in vorm blijven. Ook andere zwemmers van Argo hadden behoefte om te blijven trainen. Daarom ontwikkelde Dana 7 gevarieerde trainingen van ongeveer een half uur die zwemmers thuis kunnen doen.

Kracht en conditie

Zwemmen: dat zit er voorlopig niet in. Maar de leden van Argo kunnen met deze korte trainingsprogramma’s wel werken aan hun kracht, conditie en uithoudingsvermogen. “Dat doen we in gewone tijden ook,” benadrukt Dana. “Als je op hoog niveau zwemt of een fanatieke wedstrijdzwemmer bent, is het heel normaal om landtrainingen te doen. Daarmee werk je aan je kracht en uithoudingsvermogen en train je bepaalde spiergroepen. Daarnaast helpen de trainingen om je conditie op peil te houden. Ook zijn core stability oefeningen in een landtraining voor het zwemmen erg belangrijk.”

Huiswerk

De online trainingen van Dana zijn dus geschikt ‘huiswerk’ voor zwemmers. Voor Dana was het ontwikkelen van de trainingen ook huiswerk. “Voor mijn studie fysiotherapie moest ik een aantal korte stage-opdrachten doen. Ik zou eerst gaan masseren bij de 24 uurs zwemmarathon. Maar dat ging vanwege de coronacrisis niet door. Toen kwam ik op het idee om deze trainingen te maken, waarbij met een goede mix tussen intensieve en rustige trainingen. Ik heb vooral ook gekeken naar leuke en afwisselende oefeningen, want het moet natuurlijk leuk zijn om te trainen.”

Samen trainen

Leuk: dat was ook de reactie van teamgenoten van Dana. Toch verlangt elke zwemmer er naar dat het zwembad weer open kan. “We hebben onderling best veel contact via Whats app. Maar dat is toch anders dan samen trainen in het water. Het is gewoon gezelliger om samen te trainen.”

Open water

Dana zal het water van De Neul nog even moeten missen. Het bad blijft in ieder geval tot 1 juni gesloten. “Ik begrijp dat wel,” zegt Dana. "Ook daarna is het de vraag of we kunnen zwemmen. Afstand houden is in onze sport gewoon lastig. Maar eind mei start het seizoen van openwaterzwemmen. Ik overweeg om dat te gaan doen. Want ik mis het zwemmen enorm!”