Zwembaden Meierijstad nog beter toegankelijk voor mensen met beperking

Raad neemt historisch besluit met krediet van 21 miljoen

MEIERIJSTAD – De gemeenteraad van Meierijstad heeft donderdagavond 21 miljoen euro uitgegeven voor nieuwe zwembaden in Veghel en Sint-Oedenrode. Ze worden zelfs nog beter toegankelijk voor mensen met een beperking dan al de bedoeling was. Behalve de recreatiebaden krijgen ook de wedstrijdbaden een hellingbaan.

Dat laatste is te danken aan een motie van het CDA, HIER, Hart en PvdA, die op het allerlaatste moment werd ingediend en die breed gesteund werd. Door die hellingbanen worden de zwembaden ruim 180.000 euro duurder. Het bedrag kan volgens de partijen gedeeltelijk uit het budget voor de zwembaden worden betaald en uit de reserve.

Historisch moment

Luc van den Tillaart van Lijst Blanco noemde het besluit om in Meierijstad twee nieuwe zwembaden te bouwen “een historisch moment”. De afgelopen tijd is het onderwerp vele malen in de raadszaal besproken.

Donderdag was het laatste debat. Het was al duidelijk dat het plan door zou gaan. Er was nog één heikel punt ingebracht door de SP. Die stelde voor om geen acht ton uit te geven aan een parkeerdek.

Kees van Limpt van de SP vond dat het college van burgemeester en wethouders er van alles bijslepen om een parkeerdek te maken dat volgens de partij niet nodig is. “Er zijn in Veghel jaren tonnen weggegooid. Dat dreigt nu weer te gebeuren want er is helemaal geen parkeerprobleem. We kunnen jaren blijven dromen van grote trekkers die naar het centrum komen, maar er is niks concreets. Er is dus geen enkel reden voor een parkeerdek,” aldus Van Limpt.

Flutredenering

Dankzij het parkeerdek hoeft de gemeente geen grond te kopen om een parkeerterrein aan te leggen. “Een flutredening,” zei van Limpt. Hij vond zijn collega-raadsleden van de coalitie veel te goedgelovig. Het amendement kreeg onvoldoende steun. “Zo is het spel en zo moeten we het spelen. We nemen ons verlies en steunen het voorstel,” aldus Kees van Limpt.

Daarmee is het nu zeker: er komen twee nieuwe zwembaden met extra hellingbanen en een parkeerdek.