Zusters van Liefde: “We zijn heel zorgvuldig met elkaar”

SCHIJNDEL – “Tot nu gaat het coronavirus aan het Sint Jozefklooster van de congregatie Zusters van Liefde in Schijndel voorbij”. Dat zegt Zuster Agnes Vos, zij is algemeen-overste van de congregatie. Op dit moment wonen er ruim 80 zusters in het klooster en appartementen. De gemiddelde leeftijd van de zusters is 85 jaar en daarmee vormen zij een kwetsbare groep als zij besmet worden met het coronavirus.

Zuster Agnes: “We zijn heel zorgvuldig met elkaar. We hebben afspraken met elkaar en volgen de adviezen van het RIVM. Dat betekent handen wassen, niezen in de elleboog, afstand houden tot elkaar en geen handen geven. We hebben ons huis zover afgesloten dat we geen bezoek meer ontvangen, tenzij er een arts moet zijn bij de bewoners. Zo proberen we het virus buiten de deur te houden, als het enigszins kan”.

Kwetsbare groep
“De gemiddelde leeftijd van de congregatie is bijna 85 jaar” zegt ze met een glimlach. “Dus we zijn wat dat betreft heel kwetsbaar. Daarom drukken we iedereen op het hart, wees voorzichtig en was je handen etc.”

Kloosterleven

“Het kloosterleven gaat normaal door. We hebben de tafels wat verder van elkaar geschoven zodat we niet direct naast elkaar zitten. De vieringen gaan ook gewoon door omdat die door onze eigen zusters worden gegeven”. Op de vraag of de oudste zuster Marcelliana, zij werd onlangs 106 jaar het coronanieuws ook volgt is zuster Agnes stellig: “Zuster Marcelliana houd het nieuws goed bij. Zij is wat dat betreft nog goed op de hoogte van alle gebeurtenissen buiten het klooster”.


Omroep Meierij had afgelopen maand een interview met zuster Marcelliana. De video is te zien via deze link.

Sint Jozefklooster in Schijndel