Zorgverslimmer Award voor directeur Topaze in Schijndel

Directeur Jeroen Slootmans van jeugdzorgorganisatie Topaze in Schijndel heeft de Zorgverslimmer Award 2023 gewonnen.

SCHIJNDEL - Jeroen Slootmans, directeur van jeugdzorgorganisatie Topaze in Schijndel is gekozen tot Zorgverslimmer van het jaar. Hij bedacht de Kansband, een armbandje met een GPS-tracker om jongeren weer op de rit te krijgen en uit een gesloten jeugdinstelling te houden. Zijn idee is beloond met de Zorgverslimmer Award 2023.

De Kansband constateert of de jongere op tijd is aangekomen op school of bij de voetbaltraining en informeert de juiste mensen in het netwerk daarover. “Het is een manier om het vertrouwen tussen de jongere en zijn ouders, docenten, hulpverleners en anderen te herstellen”, vertelt Slootmans.

Groene en rode zones
De Kansband is niet hetzelfde als een enkelband bij criminelen omdat de jongere niet 24/7 in de gaten gehouden wordt. Er wordt alleen gecheckt of hij gemaakte afspraken nakomt. “Daarbij wordt gewerkt met groene en rode zones.”

Omarmband
In het verlengde hiervan ontwikkelde Slootmans vervolgens de Omarmband. Daarmee weet familie altijd waar een thuiswonende oudere met dementie zich bevindt.

Claire
Voor diezelfde doelgroep ontwierp hij Slootmans Claire, een platform waarop zorgprofessionals en mantelzorgers gezamenlijk rapporteren en afspraken maken over de demente oudere. Slootmans: “met de analyse van de patiëntgegevens kun je trends ontdekken, waarmee je beter inzicht krijgt in hoe snel iemand achteruitgaat. Bovendien zie je direct het effect van veranderingen in bijvoorbeeld de medicatie op het welbevinden van de demente oudere.”

De Zorgverslimmer Award in het leven geroepen door het bedrijf Tenzinger, ontwikkelaar van zorgtechnologie. Zo wordt aandacht gegeven aan slimme ideeën die de zorg structureel kunnen verbeteren.