Zorginstellingen zetten zich schrap bij oplopende besmettingen

Boosterprikken, extra maatregelen en cohortplaatsen

Odendael Sint-Oedenrode

MEIERIJSTAD – Coronacijfers zijn ongekend hoog. Ook zorg- en verpleeginstellingen van BrabantZorg, Laverhof en Van Haarenstaete hebben hiermee te maken. De situatie op dit moment is wisselend, maar in ieder geval zorgwekkend. Extra maatregelen worden genomen om besmettingen een halt toe te roepen. Activiteiten worden aangepast of uitgesteld. Soms is een speciale cohortafdeling gerealiseerd voor coronapatiënten.

Oplopende besmettingen bij BrabantZorg

Communicatiemedewerkster Annemarie van Daalwijk, van BrabantZorg, constateert dat de besmettingen oplopen en verspreid zijn over verschillende locaties in Meierijstad. “Er is geen paniek, maar wel onrust. We hebben echt last van personeelstekorten en doen er alles aan om de zorg te kunnen waarborgen. Daarbij hebben we de vrijwilligers en familieleden hard nodig.” Bezoekers dienen een mondneusmasker te dragen in openbare ruimtes en afstand te houden. Bewoners mogen maximaal vier bezoekers per dag ontvangen. In de restaurants is een vaste zitplaats verplicht.

Digitale kerstmarkt en boosterprik bij Van Haarenstaete

Locatiehoofd Yvonne Oversteeg, van verpleeghuis Van Haarenstaete in Mariaheide, heeft momenteel geen coronabesmettingen. Er wordt vaker getest omdat er wel klachten zijn van verkoudheid en griep. Vaak is er sprake van kortdurend personeelsverzuim omdat er dit soort klachten zijn. Dat vraagt een grote flexibiliteit van het overige personeel, maar men neemt het zekere voor het onzekere. Ook hier zijn mondkapjes al enige tijd verplicht.

Teamvergaderingen zijn digitaal en ook familieavonden zijn online mogelijk. Binnenkort is er een digitale kerstmarkt waarbij de bestellingen via een drive thru opgehaald kunnen worden. Er wordt verder goed toegezien op afstand houden en hygiëne. Volgende week krijgen alle bewoners een boosterprik. Ook voor medewerkers komt deze beschikbaar.

Druk op personeel en cohortplaatsen bij Laverhof

Monique Janus, directeur zorg bij Laverhof, zegt dat op diverse Locaties in Schijndel inwoners besmet zijn. “Gelukkig worden zij nu minder ziek, maar het blijft vervelend. Hierdoor kunnen ze bijvoorbeeld niet meer meedoen aan activiteiten. Bezoek mag blijven komen en krijgt van ons beschermende kleding zoals een schort en handschoenen. Omdat ook medewerkers besmet zijn ontstaat er druk op de werkroosters. Vrijwilligers maken soms de keuze om nu even niet te komen.”

Daarnaast zegt Monique dat het goed is te vermelden dat er regionaal cohortplaatsen zijn gecreëerd voor mensen met covid, waarvoor ziekenhuiszorg niet nodig is, maar die te ziek zijn om thuis te blijven. In het Mgr. Bekkershuis gaat men daarvoor 2 tot 4 plaatsen beschikbaar stellen.

Bij Laverhof probeert men de balans tussen veiligheid en welzijn te bewaken. Dat levert vaak dilemma’s op ze in een breed verband bespreken. Vanaf 30 november start men met boostervaccinaties.



Laverhof Schijndel