Zorg en hoop in coronabrief burgemeester Van Rooij

MEIERIJSTAD – Zorg en hoop. Dat zijn de twee kernwoorden in de laatste coronabrief die burgemeester Kees van Rooij aan de gemeenteraad heeft gestuurd.

Het toenemend aantal mensen met een coronabesmetting baart Van Rooi en alle wethouders zorgen. “Eén miljoen reguliere ziekenhuisbehandelingen zijn uitgesteld. 50% van de IC-opnames zijn corona gerelateerd en maar liefst 70% van de mensen die op de Intensive Care liggen zijn jonger dan 70 jaar. Met de toename van het aantal besmettingen in de afgelopen weken dreigt de situatie voor de ziekenhuizen onhoudbaar te worden als de trend niet snel wordt gekeerd. Ook Meierijstad zit net als de meeste gemeenten in Noordoost-Brabant in de situatie zeer ernstig,” staat in de brief.

Steunmaatregelen

De brief is ook een opsomming van de lokale gevolgen van de lockdown. In Meierijstad, zo blijkt, hebben 281 zelfstandige ondernemers een aanvraag gedaan in het kader van de derde ronde van de steunmaatregelen, de zogenoemde Tozo3. Van die 281 deden 250 ondernemers ook een beroep op Tozo2.

In de laatste coronabrief van dit jaar spreekt Van Rooij ook hoop uit: “Het jaar 2020 zal in onze geschiedenis altijd verbonden zijn met deze pandemie. Veel inwoners van Meierijstad zullen deze feestdagen terugdenken aan geliefden die dit jaar zijn overleden of ernstig ziek zijn geweest. Velen zullen ook terugdenken aan mooie momenten van zorg voor elkaar en solidariteit. Voor iedereen hoop ik dat de positieve herinneringen en nagedachtenissen zullen blijven. De berichten over de start van het vaccineren geven hoop. Hoop die we allemaal hard nodig hebben om de komende periode met strenge maatregelen door te komen.”