Zoektocht naar het verleden in de 55 Plusshow

MEIERIJSTAD – In de 55 Plusshow van zondag 22 januari komt Martien van Gastel aan het woord. Martien doet namens de werkgroep Geschiedenis van de Heemkundige kring De Oude Vrijheid in Sint-Oedenrode een oproep voor oud beeldmateriaal en oude verhalen over de buurtwinkeltjes van weleer.

Men is al een paar jaar bezig om speciaal de geschiedenis van de vroegere kruidenierswinkeltjes in Sint-Oedenrode in kaart te brengen. Want met de opkomst van de supermarkten in de zestiger jaren verdwenen de buurtwinkels uit het straatbeeld. Wie heeft nog oude foto’s op zolder liggen?

Koninklijke Onderscheiding
Tom van den Brand schuift zondag in de studio bij ons aan. We willen van hem te weten zien te komen hoe hij 25 jaar vrijwilligerswerk doorbracht bij Laverhof. Omdat Tom met zijn 84 jaar nog wat van zijn vrije tijd wil genieten stopte hij met zijn vrijwilligersactiviteiten. Ook zoon Tom, die hem gedurende die 25 jaar vergezelde stopte ermee. Beide werden hiervoor geëerd met een lintje. Tom senior met een Koninklijke Onderscheiding en Tom junior met een medaille van Laverhof. Hoe verrast ze waren komt tijdens ons gesprek ongetwijfeld aan de orde.

Kerktoren beklimmen
De kerk Eerde bestaat dit jaar 150 jaar. Terwijl dit jubileum wordt gevierd zijn er voor het kerkgebouw grote veranderingen op komst. Niettemin kan iedereen op zondag 22 januari het gebouw komen bezichtigen of de toren beklimmen. Dit is niet alleen voorbehouden aan de inwoners van Eerde. Iedereen die wil mag een kijkje komen nemen en het glas heffen. In de uitzending praten wij over dit jubileum en over de wijzigingen die eraan zitten te komen met Henk van der Burgt. Hij die kent het kerkgebouw als zijn eigen broekzak.

Uniek
Wat onze vaste medewerkers zondag te berde brengen? Dat weten we op dit moment maar gedeeltelijk. Van Antoon Buiting weten we dat hij met iets unieks op de proppen komt. Zijn inspiratie voor het Meierijs verhaal probeerde hij dit keer uit een app te halen. Of hem dat lukt? Nee, Antoon ‘kullen’ ze niet, zoals hij dat zelf zegt. Of dat ook het geval is bij Ingo Audenaerd is voor ons afwachten. De dichter van Schrijverscollectief Meierij leest voor ons het Gedicht van de Week en het onderwerp is altijd een verrassing. Wat Sonja van den Heuvel in onze uitzending vertelt kunnen we wel raden. Na het Nieuws uit de Bieb van vorige week geeft onze boekenverslindster dit keer weer boekentips.

Wie helpt ons?
Zou Sonja voor ons ook nog een tip hebben hoe we aan een (tijdelijke) nieuwe medewerker voor onze show kunnen komen? Onze trouwe technicus Rik moeten we na zondag ruim 5 maanden missen. Hij gaat op buitenlandstage. “Maar”, liet hij weten: “Je kunt erop rekenen dat ik van tijd tot tijd in Budapest naar de uitzending van de 55 Plusshow luister om te horen of het technisch allemaal blijft kloppen. En ik zorg dat er voor elke uitzending een playlist binnenkomt”. Nou, in die afspraak kunnen de achterblijvers zich wel vinden. We hopen wel dat er niet teveel goulash tussen de nummers zit. En Rik……….veel succes daar.
Wil je zondag de 55 Plusshow horen? Stem dan tussen 11.00 en 13.00 uur af op 107.1 FM of een van de mediakanalen op OSR920 Omroep Meierij.