Zijtaart krijgt meetstation luchtkwaliteit

Al ruim 2000 lantaarnpalen voorzien van luchtkwaliteitsmeter

ZIJTAART – Half mei wordt er aan de Zonveldstraat in Zijtaart een meetstation geplaatst om de luchtkwaliteit te meten. Aanvankelijk zou dat in Nijnsel komen, maar TNO heeft voor Zijtaart gekozen.

Dat blijkt uit antwoord van vragen van Pieter Siroen van D66. Het gaat om een meetpunt van het meetnetwerk Zuidoost-Brabant/AiREAS. TNO heeft voor Zijtaart gekozen omdat er aan de Zonveldstraat in Zijtaart sprake is van middelhoge belasting door veehouderijen. Daardoor is dat een aantrekkelijke plek om de gemiddelde luchtkwaliteit te meten. TNO heeft aangegeven dat het meetstation half mei wordt geplaatst.

Gezondere leefomgeving

AiREAS is een burgerinitiatief om samen met bijvoorbeeld TNO luchtkwaliteit te meten en aan de hand daarvan te werken aan een gezondere leefomgeving. AiREAS staat letterlijk voor AIR (lucht) en AREAS (gebieden). De organisatie heeft al een aantal meetpunten in Eindhoven en omgeving.

Los hiervan is er nog een initiatief voor een extra meetpunt voor luchtkwaliteit in de driehoek Veghel-Oss-Den Bosch. Dat is een initiatief van het provinciebestuur en het RIVM. De provincie gaat één miljoen euro investeren in drie meetpunten: één vaste en twee mobiele.

Het nieuwe vaste meetpunt komt in de driehoek Veghel-Oss-Den Bosch omdat er in Noodoost-Brabant nog geen vast meetpunt is. Met de drie extra meetpunten komt het totale aantal in Brabant op acht. Samen zijn zij onderdeel van het Landelijk Meetnet Luchtkwaliteit.

Lantaarnpalen

Uit antwoord van wethouder Harry van Rooijen aan Pieter Siroen blijkt ook dat in Meierijstad al ruim 2000 lantaarnpalen zijn uitgerust met een zogenoemde Zhaga connector. Ook daarmee kan de luchtkwaliteit worden gemeten. In de gemeente staan ruim 20duizend lantaarnpalen.


In 2019 kondigde de gemeente al aan dat Meierijstad lantaarnpalen 3.0 wilde. Ze worden de komende jaren allemaal voorzien van ledverlichting en dan worden ze meteen toekomstbestendig gemaakt zodat ze ooit gebruikt kunnen worden om bijvoorbeeld elektrische auto’s mee op te laden, gladheid te meten, dienst te doen als snuffelpalen die luchtverontreiniging kunnen meten, parkeerdetectie en 5G verbindingen.

De gemeente heeft uitgerekend dat led-verlichting een besparing van 180.000 euro per jaar kan opleveren omdat de lampen zuiniger zijn en de lantaarnpalen minder onderhoud vergen.

Verkeer is ook een bron van luchtvervuiling