Zienswijze N279: ‘Pijn en verbetering spreiden over de kernen’

MEIERIJSTAD - De gemeente Meierijstad gaat naar aanleiding van de gepresenteerde varianten voor de N279 Veghel-Asten haar mening (in de vorm van een zienswijze) uiten naar de provincie Noord-Brabant. Tijdens de commissievergadering Ruimte, Economie en Bedrijfsvoering (REB) op 15 mei besproken de commissieleden waar de grootste verbeterpunten liggen, maar ook waar eventueel ‘pijn geleden’ moet worden.

Concept: complimenten en aandachtspunten
De provincie krijgt lof voor de kwaliteit van de opgestelde rapporten. Toch wijst Meierijstad op enkele belangrijke aandachtspunten. Zo wil de gemeente dat bij een mogelijke omleiding (variant 4) niet alleen de combinatie met variant 1 wordt onderzocht, maar ook met varianten 2 en 3. Daarnaast vraagt zij om een betere aansluiting tussen het tracé Veghel-Asten en het deel van de N279 tussen Den Bosch en Veghel.

De gemeente vreest dat verbreding van de N279 (bijvoorbeeld een extra rijstrook per richting) meer doorgaand verkeer vanaf de A67 bij Asten zal aantrekken, ten koste van wegen rondom Eindhoven. Verkeersveiligheid en aansluiting op de Toekomstvisie Meierijstad 2040 zijn eveneens speerpunten.

Gematigd positief, maar kritischer gewenst
De meeste lokale partijen zijn tevreden met het concept, maar zien ruimte voor aanscherping. Gertjan Hobert (D66) pleit voor een duidelijker gemeentelijk standpunt. Wern van Asseldonk (Lokaal Meierijstad) vindt de zienswijze te voorzichtig en ziet graag meer diepgang en kritisch geluid. Roeland Matthijsen (PvdA-GL) vindt de inhoud goed, maar vraagt zich af of de boodschap concreet genoeg is.

Kosten en transparantie
De reconstructie van de N279 gaat veel geld kosten. Hoeveel precies, hangt af van de gekozen variant. VVD Meierijstad wil dat de meest ideale oplossing gekozen gaat worden, ongeacht de prijs. Leon van Boxtel (HIER) vraagt om meer openheid over het beschikbare budget van de provincie.

Variant 4 met mogelijke omleidingen door Zijtaart en Eerde
Fotograaf: Provincie Noord-Brabant

Leefbaarheid in wijken en dorpen
Een belangrijk punt voor veel partijen is het gevolg van de verschillende varianten op de leefbaarheid in de aangrenzende wijken (Zuid, Bloemenwijk en Scheifelaar) en dorpen (Zijtaart, Eerde, Wijbosch en Keldonk). De toenemende verkeersdrukte in Veghel zorgt voor extra overlast in de wijken door geluid en fijnstof. Veel partijen vinden het daarom belangrijk dat de reconstructie van de N279 er ook daadwerkelijk voor gaat zorgen dat er minder verkeer door Veghel heen zal gaan.

Tegelijkertijd kan een mogelijke omleiding langs Zijtaart en Eerde zorgen voor meer overlast in die dorpen. HIER laat daarom weten dat het college de kennis van de dorps- en wijkraden moet benutten in het overleg met de provincie en Rijkswaterstaat. Wethouder Jan van Burgsteden laat weten dat het college in gesprek blijft met de raden. Daarbij complimenteert de wethouder de betrokken raden: “Ze vinden elkaar en blijven dat doen. Chapeau daarvoor.” Wel benadrukt Van Burgsteden dat er bij een project als de N279 altijd ‘pijn geleden’ zal moeten worden. “Het is aan ons om ervoor te zorgen dat die pijn evenredig verdeeld wordt,” aldus de wethouder. Zorgen over Wijboschbroek.

Zorgen over Wijboschbroek
Variant 4 voorziet in een mogelijke omleiding langs de A50, mogelijk door het Wijboschbroek. Gemeentebelang Meierijstad, D66 en Hart spraken zich daar fel tegen uit. “Geen enkele boom mag sneuvelen,” stelt Laurens van Voorst (Hart). D66 wijst op het gebrek aan duidelijkheid over natuurcompensatie.

Wethouder Van Burgsteden stelde gerust: “Er komt geen weg dwars door het natuurgebied. Dat zou haaks staan op de herontwikkeling. In het uiterste geval wijkt een smalle strook, maar liever leggen we de weg ernaast.”

Het Wijboschbroek mag niet het slachtoffer worden van het project N279

Verkeersdruk
De verkeersdruk stijgt niet alleen op de N279, maar ook op omliggende wegen zoals de Rembrandtlaan, Maxwell Taylorbrug en de Corridor. Francine van Lanen-Verkuijlen (Gemeentebelang) benadrukt dat er net zo veel verkeer langs deze wegen komt als op de N279. CDA Meierijstad pleit voor een ongelijkvloerse aansluiting bij de Maxwell Taylorbrug, zoals eerder gevisualiseerd door Bart van Laarhoven.

SP Meierijstad stelde voor om het aantal N279-aansluitingen in Veghel te halveren. Volgens Van Burgsteden is dit echter niet door de provincie onderzocht en dus geen optie.

De ongelijkvloerse kruising bij de Maxwell Taylor brug uit de animatie van Bart van Laarhoven
Fotograaf: Bart van Laarhoven

Zoektocht naar balans
De provincie, gemeenten en Rijkswaterstaat moeten samen een balans vinden tussen leefbaarheid, natuur en verkeersveiligheid. De komende twee jaar moeten de gevolgen van de varianten duidelijk worden. Pas dan kan een weloverwogen besluit worden genomen.

Volgende week behandelt de gemeenteraad de zienswijze van het college. Diverse partijen hebben aangekondigd amendementen in te dienen. De zienswijze wordt vervolgens aangepast en naar de provincie gestuurd. Zo wordt duidelijk welke aanbevelingen Meierijstad meegeeft.