Ziekenhuis Bernhoven in grote financiële problemen en wil 120 banen schrappen

UDEN - Ziekenhuis Bernhoven is financieel in grote problemen. Er moet op jaarbasis 20 miljoen euro worden bezuinigd en er zijn plannen om 100 tot 120 banen te schrappen, zo meldt het ziekenhuis dinsdagavond en ook wordt aangegeven dat er serieus gekeken wordt naar een vaste samenwerkingspartner (een ander ziekenhuis en/of VVT organisatie) zo staat in de verklaring van Bernhoven op de eigen website.
Volgens het Brabants Dagblad, dat verwijst naar een on-line voorlichtings bijeenkomst voor het personeel dinsdagavond zou Bernhoven al concrete gesprekken voeren met een groter ziekenhuis in Den Bosch, Eindhoven of Nijmegen.

Bernhoven heeft de laatste jaren een 'voortrekkersrol' in Nederland gehad door het begrip 'zinnige zorg' in te voeren: een systeem waarbij minder verrichtingen dan gebruikelijk werden verricht. Bovendien is al het personeel dat in het ziekenhuis werkt in dienst van Bernhoven.
De ontslagen die zouden moeten gaan plaatsvinden zullen vooral gezocht moeten worden bij de ondersteunende diensten en niet bij de medewerkers die rechtstreeks bij de zorg betrokken zijn.

Zinnige zorg
De zinnige zorg, die leidt tot minder verrichtingen, leidt uiteraard ook tot minder vergoedingen, maar omdat de vaste lasten zoals de huisvesting daardoor niet lager worden is Bernhoven in grote financiële problemen geraakt.
"Onze vernieuwende strategie gericht op toekomstbestendige zorg heeft de afgelopen jaren geleid tot kwalitatieve, goede zorg. De kosten voor de bedrijfsvoering zijn echter uit de pas gaan lopen. Deze kosten zijn structureel hoger komen te liggen dan wat contractueel was afgesproken met de zorgverzekeraars en andere partners en wat als marktconform gezien wordt in vergelijking met collega-ziekenhuizen", zo meldt het ziekenhuis.
Samenwerking
Eind vorig jaar werd bekend dat directeur Geert van den Enden, die Bernhoven 7 jaar geleid heeft, zou vertrekken en interim bestuurder Feenstra werd daarop binnengehaald om, zoals nu blijkt, schoon schip te gaan maken en de financiële huishouding van het ziekenhuis weer op orde te brengen.
Maar dat zou alleen kunnen als Bernhoven een samenwerking aangaat met een groter ziekenhuis. Er zouden al gesprekken worden gevoerd met het Jeroen Bosch ziekenhuis in Den Bosch, het Catharina ziekenhuis in Eindhoven en het Canisius Wilhelmina ziekenhuis in Nijmegen. En alledrie de ziekenhuizen zouden geïnteresseerd zijn.

Masterplan
Bernhoven heeft adviesbureau KPMG ingeschakeld dat een 'materplan' heeft opgesteld dat voor 1 maart in gang zou moeten worden gezet en de reorganisatie zou binnen twee jaar moeten worden doorgevoerd. Het plan wordt gesteund door de Raad van Commissarissen, de zorgverzekeraars en de banken.