Ziekenhuis Bernhoven begint met immunotherapie

UDEN - Ziekenhuis Bernhoven gaat vanaf 1 februari longkankerpatiënten behandelen met de immunotherapie. Tot nu toe moesten patiënten voor deze complexe behandeling naar het Radboudumc in Nijmegen of naar het Jeroen Bosch ziekenhuis in Den Bosch.

In Nederland krijgen ruim 12.000 mensen per jaar de diagnose longkanker. Voor longkanker zijn verschillende behandelingen mogelijk. Een relatief nieuwe, veelbelovende behandelmethode is immuuntherapie. Dat is een behandeling die ervoor zorgt dat het eigen immuunsysteem (afweersysteem) kankercellen beter kan vernietigen. Dat kan door kankercellen beter zichtbaar te maken voor het immuunsysteem en/of door het immuunsysteem te leren kankercellen aan te vallen. Met immunotherapie bij longkanker zijn veelbelovende resultaten bereikt.

Samenwerking
Dat deze behandeling nu ook in Uden mogelijk wordt is te danken aan de samenwerking van Bernhoven in het regionale Longkankernet. In de regio Zuidoost-Nederland zijn naast Bernhoven ook het JBZ (Den Bosch) Maasziekenhuis Pantein (Boxmeer) Radboudumc en Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (Nijmegen) en Elkerliek (Helmond) aangesloten. De zes samenwerkende ziekenhuizen in Longkankernet bieden samen jaarlijks zorg aan meer dan 1.000 longkankerpatiënten. Dankzij de intensieve samenwerking kunnen patiënten bij elk ziekenhuis rekenen op dezelfde kwaliteit van zorg.
De ontwikkelingen binnen longoncologie gaan snel. Door de komst van meer nauwkeurig onderzoek is het soort longkanker steeds beter in kaart te brengen. Ook is het aantal nieuwe behandelmethodes toegenomen, waardoor een gepersonaliseerde behandeling voor iedere patiënt mogelijk wordt. Voor individuele ziekenhuizen is het erg moeilijk om al deze verbeteringen in diagnostiek en behandeling voor iedere patiënt beschikbaar te maken. Door samen te werken wordt dat probleem ondervangen.