Zeven vrouwen en veertien mannen uit Meierijstad krijgen lintje

Twee Ridders en 19 Leden in in de Orde van Oranje Nassau

MEIERIJSTAD – In Meierijstad zijn 21 mensen koninklijk onderscheiden: zeven vrouwen en veertien mannen, onder wie twee echtparen. De hoogste onderscheiding, die van Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, was voor Marianne van Campen-Berlie en Rudy van den Elzen, beiden uit Veghel. Alle andere mensen werden Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De meeste onderscheidingen waren voor inwoners van Veghel, zes stuks. Zijtaart en Sint-Oedenrode deelden met elk vijf onderscheidingen ook flink in de lintjesregen. In Schijndel viel de eer te beurt aan vier mensen en één inwoner van Eerde werd koninklijk onderscheiden.

Burgemeester Kees van Rooij heeft iedereen persoonlijk gebeld. De komende dagen gaat hij bij alle gedecoreerden thuis langs om de versierselen te brengen die bij de onderscheiding horen.

De complete lijst met gedecoreerden is als volgt.

ZIJTAART


Alda Gloudemans-Van Eert, Zijtaart
Alda Gloudemans is vooral politiek actief. Zij was voor Hart voor Veghel onder meer acht jaar raadslid. Ze is ook voorzitter van Muziekvereniging Sint Cecilia, bestuurslid van de stichting Vrienden van Dementievriendelijk Meierijstad en voorzitter van Zorg en Welzijn Zijtaart.

Henri Rovers, Zijtaart
Henri Rovers is actief in de wereld van de ruitersport. Hij is al bijna veertig jaar vrijwilliger en bestuurslid bij de Stichting Ruitersport Zijtaart en ponyclub de Reigertjes. Hij was als bestuurslid betrokken bij onder meer de bouw van de rijhal en Rovers was betrokken bij de organisatie van diverse Brabantse kampioenschappen die in Zijtaart werden gehouden. Henri Rovers is daarnaast vrijwilliger bij woonzorgcentrum De Watersteeg in Veghel.

Toon van Uden, Zijtaart
Toon van Uden is ook onderscheiden voor zijn werk voor de Stichting Ruitersport Zijtaart en Ponyclub de Reigertjes. Van Uden is onder meer verantwoordelijk voor het onderhoud en de schoonmaak van de kantine, de rijhal en het terrein. Ook hij droeg een steentje bij aan de Brabantse kampioenschappen die in Zijtaart werden gehouden. Toon van Uden onderhoudt ook de kerk en de omliggende tuin in Zijtaart. Daarnaast is hij grafdelver en geeft hij extra aandacht aan historische graven.

Tonny van den Tillaart-van Eijndhoven. Zijtaart
Tonny van den Tillaart speelt een belangrijke rol bij muziekvereniging Sint Cecilia Zijtaart. Ze is al zestien jaar leidster van het majorettekorps en was jaren secretaris van het bestuur. Ze is ook redactielid van het Dorpsnieuws Zijtaarts Belang, en vrijwilliger bij de Zonnebloem.

Nolda van Zutphen-Pepers, Zijtaart
Nolda van Zutphen werd om veel redenen onderscheiden. In de jaren zestig begon ze als 15-jarig meisje als vrijwillige hulp in de huishouding bij een oom en tante die elf kinderen hadden. Dat werk zou ze negen jaar doen. Ruim veertig jaar was ze lid van het Gemengd Koor in Zijtaart. Ze is ruim 25 jaar bestuurslid van de Buurtvereniging Krijtenburg waarvoor ze talloze activiteiten organiseert. Vanaf 2005 tot nu is ze mantelzorger voor een buurtgenoot en ze is vrijwilliger bij de Franciscusparochie

EERDE


Ad van de Meerakker, Eerde
Ad van de Meerakker was vooral actief in de boerensector. Hij was instructeur machinaal melken, vrijwilliger bij de Koninklijke Coöperatie Rundveeverbetering Delta en voorzitter van de Eerdse Fok- en Controlevereniging. Daarnaast was Van de Meerakker voorzitter van de afdeling Eerde De Meierij van de NCB. Ook op andere terreinen was hij actief in zijn dorp, onder meer bij de R.K.-basisschool Petrus en Paulus, bestuurslid van de Rabobank Eerde, penningsmeester van gemeenschapshuis De Brink, vrijwilliger bij zorgboerderij ‘Ons Boerderijke’ en bestuurslid bij de Vlagheide Vereniging.

SCHIJNDEL


Piet van den Brand, Schijndel
Piet van den Brand is computerdocent. Dat doet hij als sinds 1998 bij de Stichting Welzijn de Meierij. Acht jaar lang verzorgde hij ook computercursussen bij het Cultureel Jongerencentrum BIZZI in Schijndel. Namens VluchtelingenWerk Zuid-Nederland zorgt Van den Brand er voor dat elke vluchteling een tweedehands computer krijgt. Van den Brand is met zijn ruim tachtig jaar de oudste gedecoreerde.

Alex Bos, Schijndel
De heer Bos is al sinds 1993 beheerder van het dierenpark in het Veronicapark. Tien jaar lang was hij begeleider tijdens de zesdaagse vaarvakantie van de Nationale Vereniging de Zonnebloem.

Theo van Dinther, Schijndel
Theo van Dinter heeft op veel terreinen vrijwilligerswerk verricht. Hij was wijkhoofd van KWF Kankerbestrijding; bestuurslid van tennisvereniging Skinlo; medeoprichter van de Vereniging van Eigenaren “De Rooie Leeuw” in Schijndel en vrijwilliger bij de KBO in Schijndel.

Theresia Maurix-van Ommen, Schijndel
Theresia Maurix is onder meer vrijwilliger bij de Stichting Kindervakantiewerk in Schijndel. Bij de Emilliusschool in Son en Breugel begeleidt ze kinderen met een ernstige verstandelijke en meervoudige handicap in de hydrotherapiebad. Theresia Maurix is ook trainer bij de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie en ze is dansbegeleider bij MIK Cultuureducatie.

SINT-OEDENRODE

Bert de Koning, Sint-Oedenrode
Bert de Koning krijgt een onderscheiding voor zijn vrijwilligerswerk bij voetbalvereniging Boskant. Zijn andere verdienste is zijn vrijwilligerschap bij de Vogelwerkgroep Jekschot in Sint-Oedenrode. De Koning zet zich in voor de bescherming van weide- en akkervogels. Bovendien is hij vicevoorzitter van de KBO in Boskant.

Will van der Linden en Ans van der Linden-Thomassen, Sint-Oedenrode
Het vrijwilligerswerk van Will en Ans van der Linden is veelzijdig. Ze zetten zich in voor carnavalsstichting Papgat, Senior-Rooi, de Oranjevereniging Sint-Oedenrode en de Fitclub van Zorgcentrum Odendael. Het echtpaar van der Linden zijn ook de coördinatoren van de jaarlijkse 4-mei herdenking in Sint-Oedenrode.

Hans Nieuwkamp, Sint-Oedenrode
Hans Nieuwkamp zet zich in voor de mensen die het niet zo breed hebben. Zowel in Sint-Oedenrode als wereldwijd. Maar hij was ook bestuurslid van wijkvereniging Armenhoef. Zijn sporen verdiende hij vooral als secretaris bij de Stichting Meierijstad Helpt, die zich bezighoudt met hulptransporten naar Oekraïne. Hij zet zich ook in voor de Stichting Habitat for Humanity die in Guatemala een huis bouwt voor een gezin. Nieuwkamp was ook vrijwilliger bij de Nederlandse Kamper Club.

Wil Passier, Sint-Oedenrode
Wil Passier is een actief vrijwilliger bij de Stichting Dichterbij. Hij organiseert spelletjesvonden, gaat met bewoners fietsen, doet klusjes en zorgt ervoor dat de bewoners met de feestdagen niet alleen zijn. Bovendien gaat hij meerdere keren per jaar met de bewoners een midweek naar Wunderland Kalkar.

VEGHEL

Marianne van Campen-Berlie uit Veghel
Marianne van Campen heeft haar sporen op verschillende manieren verdiend. In de jaren zestig en zeventig was ze onder meer voorzitter van de Vrouwelijke Studentenvereniging Nijmegen “Dynamene” en lid van het algemeen bestuur van de Landelijke Kamer van Studentenverenigingen. Nu nog is ze vrijwilliger bij een netwerk van eerstejaarsstudenten biologie van de Katholieke Universiteit Nijmegen. Mevrouw van Campen was namens de VVD onder meer raadslid van de gemeente Veghel. Bijna tien jaar was zij voorzitter van de Stichting Kunstgroep De Compagnie. Onder haar leiding werkte die stichting mee aan de opbouw van het cultureel complex CHV Noordkade in haar woonplaats.

Rudy van den Elzen, Veghel
Rudy van den Elzen heeft zijn onderscheiding verdiend als vrijwilliger bij de Koninklijke Nederlandse Politiehonden Vereniging. Hij is lokaal, provinciaal en nationaal actief. Daarnaast is hij ruim twintig jaar vrijwilliger bij het Sint Nicolaascomité Veghel en is hij vrijwilliger bij carnavalsvereniging De Kuussegatters. Sinds kort is Rudy van den Elzen ook voorzitter van Muziekvereniging Frisselstein.

Cees van Schie, Veghel
Cees van Schie is geëerd voor zijn werk voor de Protestantse gemeente Uden-Veghel. Hij coördineert onder meer het onderhoud van de kerk in Veghel die een rijksmonument is. Bovendien is Van Schie al 41 jaar koster en is hij actief als pastoraal medewerker.

Jan van de Ven en Annie van de Ven-Verhagen, Veghel
Jan en Annie van de Ven zijn gedecoreerd voor onder meer hun verdiensten voor het gemengd koor van de Johannesparochie en de Katholieke Vrouwenorganisatie. Beiden zijn vrijwilliger bij het Boerenbondsmuseum in Gemert. Jan van de Ven is ook vrijwilliger bij de Heemkundekring Vehchele.

Frans van de Wetering, Veghel
Frans van de Wetering is al veertig jaar vrijwilliger bij de Evenementen Groep Zijtaart. Hij maakte de oudhollandse spelen die nog steeds veel worden gebruikt. Van de Wetering begeleidt ook het kinderatelier. Hij speelde een grote rol in de jeugdvereniging Jong Nederland, zo was hij nauw betrokken bij de bouw van de blokhut in 2005. Frans van de Wetering is daarnaast betrokken bij het Pieter Breughelhuis in Veghel. Hij neemt een deel van het onderhoud voor zijn rekening.

Burgemeester Van Rooij belde zelf met de gedecoreerden