Zelf laaggeletterdheid ervaren tijdens Hartemèrt

SCHIJNDEL - Bezoekers van de Hartemèrt kunnen zelf ervaren hoe het is om niet goed te kunnen lezen, schrijven en rekenen. Op zondag 28 augustus staat van 10.00 uur tot 17.00 uur een escape room met vakantiethema Great Holiday Escaperoom. Iedereen is welkom om daarin verschillende uitdagingen te voltooien.

Met deze attractie wordt aandacht en begrip gevraagd voor laaggeletterdheid. In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen tussen de 16 en 65 jaar moeite met lezen, schrijven en soms rekenen. In gemeente Meierijstad zijn dat ongeveer 8800 inwoners. Het beperkte begrip van de Nederlandse taal maakt dagelijkse dingen tot een grote uitdaging. Van de bewegwijzering in een openbaar gebouw of het OV, tot de toediening van medicatie of boodschappen doen. Wat dit probleem vooral zo lastig maakt, is de schaamte die er mee samenhangt. Uit onderzoek blijkt dat weinig Nederlanders weten hoe groot dit probleem is. Ook blijkt dat als mensen er meer over weten dat ze er ook meer begrip voor hebben.

Veel belangstelling
Op de Hartemert zijn medewerkers van het Digitaalhuis van Meierijstad aanwezig om uitleg te geven en te informeren over het aanbod van (digi)taal- en reken cursussen. Eerder stond deze escaperoom bij Fabriek Magnifique. Daar stonden deelnemers in de rij om deze ervaring mee te maken. Wethouder Johan van Gerwen was ook een van de deelnemers: “Goed om dit zelf te mogen ervaren, want ik kan me nu nog beter voorstellen hoe mensen, die moeite hebben met lezen en schrijven, zich moeten voelen”.

Aanpak laaggeletterdheid
Gemeente Meierijstad wil laaggeletterdheid voorkomen en verminderen en heeft dit hoog op de agenda staan. Samen met de partners is de gemeente steeds op zoek naar passende oplossingen om deze groep in beeld te krijgen en aan te sluiten bij hun behoefte. Uiteindelijk is het belangrijkste dat alle inwoners in Meierijstad zoveel als mogelijk mee kunnen doen. De afgelopen jaren is daarom, in samenwerking met de welzijnsorganisaties, bibliotheek, onderwijs en Stichting Lezen en schrijven, geïnvesteerd in het opzetten van een toegankelijk aanbod voor laaggeletterden. Zo zijn er taalhuizen opgezet, worden er taalambassadeurs ingezet en wordt een breed scala aan cursussen aangeboden.

Wethouder Johan van Gerwen en Stadsdichter Rick Terwindt bij de Escaperoom tijdens Fabriek Magnifique
Fotograaf: Archieffoto