Zeg, ken jij de Bordspellenman uit Schijndel? (video)

Toon Voets bedenkt en maakt bordspellen

SCHIJNDEL - Je kunt het een hobby noemen maar voor Toon Voets uit Schijndel is het meer dan dat. Hij bedenkt, ontwerpt en vervaardigt namelijk spellen, bordspellen om precies te zijn. Toon was in zijn jeugd altijd al bezig met spelletjes. En nu liggen er drie bordspellen van hem in de winkel.

Toon is vanaf zijn jeugd al geïnteresseerd in kaartspelletjes. Overal waar spelletjes gespeeld werden stond hij vooraan en speelde hij vaak mee. Samen met vriendjes bedacht hij als tiener al varianten op de bekende spellen zoals Rikken en Mens Erger Je Niet. Toon: “Wij vonden de spelletjes vaak niet leuk genoeg en gingen dan vaak dingen veranderen aan spellen om ze leuker te maken”.

Geluksfactor
De spelletjesbedenker ergert zich aan spelletjes met een hoge geluksfactor: “Spellen waarbij je eerst een bepaalde kaart moet gooien of moet dobbelen voordat je kan beginnen. Bij de spellen die ik bedenk kun je meteen beginnen en dat maakt het spelen leuker. Dat is met al mijn spellen het geval”. Het spel GameOne wat hij bedacht als variant op Keezen is een van de spellen waarbij de geluksfactor zo laag mogelijk is.

Niet alleen bedenken maar ook maken
Het bijzondere aan de Bordspellenman is dat hij zijn bordspellen zelf maakt. Het begint allemaal beneden in zijn schuurtje. Daar krijgen de houten spellen vorm. Daarna vindt de afwerking, zoals schilderen en verpakken in zijn werkplaatsje op zolder plaats. Voets: “ Door de spellen zelf te maken weet ik zeker dat er een goed spel in de winkel ligt.”

Testspelers
Maar voordat een spel definitief is wordt het nog door spelers getest. En Toon heeft per spel 140 testspelers nodig. Van jong tot oud: “Testspelers zijn belangrijk voor mij. Zij attenderen mij soms op zaken die ik over het hoofd heb gezien of regels duidelijker maken. Zoals de richting waarin gespeeld wordt. ‘Met de klok mee’ heb ik nu aangegeven door een pijl op het bord. Een spel wordt pas goed door de feedback.”

De Bordspellenman
Toon noemt zich ‘De Bordspellenman’. Die naam is bedacht door een 11-jarig jochie. “Ik was op een speelgoedbeurs en hoorde dat manneke tegen zijn opa zeggen: Opa is dat de Bordspellenman uit Schijndel? En ik vond dat zo’n mooie naam dat ik die nu gebruik. Het is een heldere en makkelijke naam die iedereen herkent”.

Voorlopig alleen in Schijndel
Op dit moment liggen er drie spellen in de winkel. Game-one, HopPaa en PicoBello. Voorlopig alleen in Schijndel bij de De Speelgoed Hut in de Hoofdstraat.

Toon Voets 'De Bordspellenman'
Fotograaf: Jan van Oort
Spellen van Toon Voets voorlopig alleen in Schijndel verkrijgbaar
Fotograaf: Jan van Oort
Testspelers zijn belangrijk voor Toon Voets
Fotograaf: Toon Voets