Zap’ers houden Erp schoon (Video)

MEIERIJSTAD - De landelijke opschoondag is zaterdag aan Meierijstad niet voorbij gegaan. Op veel plaatsen trokken vrijwilligers, gewapend met plactic afvalzakken en grijpers, door wijken en buurten om het zwerfaval op te ruimen. Wijk Plein in Schijndel had zo’n 18 routes van een tot anderhalf uur uitgezet. De opschoonactie startte daar om 09.30 uur bij het dierenpark aan het Verdipad.

In Keldonk gingen leden van de Vrijwilligerscentrale aan de slag met water, bezem en poetsdoeken. Om de kom- en evenementenborden er weer spik en span uit te laten zien, liet Jan van de Vossenberg weten. In Erp stonden zaterdagmorgen 20 Zwerf Afval Pakkers (Zap’ers) bij het Hertog Janplein klaar in de strijd om het afval te elimineren. Hoewel het er daar op het oog heel netjes uitzag. Volgens wethouder Jan van Burgsteden, die met enkele ambtenaren een handje kwam helpen, moet je dat toch door een afvalbril bekijken. “Als je die opzet dan vind je klein stuks afval zoals sigarettenpeuken die jaren blijven liggen als ze niet worden opgeruimd.

Zelfs batterijtjes liggen op straat
Even verderop bewijst Maartje van Helvoort het gelijk van de wethouder. Met haar collega zap’er loopt ze over het trottoir en pikt met haar grijper allerlei klein afval op, variërend van peuken en bierdopjes tot en met batterijtjes. Dat laatste verbaast Maartje. Bij het Hertog Janplein heeft ook de jeugdige Sara zich gemeld, samen met haar moeder. Sara vertelt dat ze regelmatig met haar moeder en broertje zwerfafval verzamelt. Iets wat ze ook met de school doen.

Geen kilo’s
Al deze helpende handen zorgen ervoor dat Erp eigenlijk het hele jaar door een schone uitstraling heeft. Dat is ook bij Suzanne Offermans opgevallen. De Dorpsraad waarin zij zit coördineert de opschoondag van zaterdag. “Maar hier in Erp zijn wekelijks groepjes mensen bezig om het zwerafval op te ruimen”, zegt Suzanne. Dat wordt gewaardeerd. Een week eerder zijn de zap’ers op uitnodiging van de Dorpsraad nog in Ter Aa bij elkaar gekomen. Om ideeën met elkaar uit te wisselen en om dat met een drankje te beklinken. Ze heeft ook niet bedacht hoeveel kilo zwerfafval men vandaag wil ophalen. “We denken niet zozeer in kilo’s. We hopen dat men Erp vandaag weer schoonmaakt en dat het schoon blijft”, zegt ze tot besluit.

Deelnemers aan de landelijke opschoondag in Keldonk
Fotograaf: Jan van de Vossenberg
Deelnemers aan de landelijke opschoondag worden geïnstrueerd
Fotograaf: Harold Hultermans