Young Leaders: Komt er een Heel Meierijstad bakt?

MEIERIJSTAD - “Ik ken niemand en wil graag mensen leren kennen”, vertelt Victor aan alle aanwezigen in de oude raadszaal op de markt in Veghel. “Ik kom uit Vietnam en woon nu twee jaar in Nederland. Maar ik zit vaak alleen thuis. Mijn uitspraak is daarom niet goed.”

(Door Joan Mutsaerts)

Victor is een van de jongeren die zijn afgekomen op de kennismakingsbijeenkomst van Young Leaders. Zijn kunnen ondersteuning krijgen bij het opzetten van eigen initiatief, zoals het organiseren van een evenement, een sporttoernooi of het maken van een film over de buurt.

Het is een win-win verhaal. Jongeren ontwikkelen samen hun organisatietalent en doen wat terug voor de eigen gemeenschap. Zij mogen zelf een initiatief bedenken waarbij zij, met ondersteuning vanuit de gemeente, zelf de leiding nemen.

Iedereen heeft zo zijn eigen motieven. Emine, een meisje van 20, werkt in de schoonmaakbranche. Ze vertelt: “Dingen organiseren past goed bij mij. Ik ga een nieuwe opleiding volgen in de recreatie en ik denk hier veel te kunnen leren.” Niels werkt in de logistiek in Schijndel. “Ik zoek steun om meer uit mezelf te halen en om meer initiatief te nemen. Dat kan me helpen om misschien teamleider te worden.”

Ik probeer iets

Carlijn van 21: “Meestal probeer ik iets, maar dat lukt niet altijd. Mijn vriendinnen zeggen dat dingen organiseren echts iets voor mij is en dat wil ik hier graag gaan leren.” Youri uit Veghel is ook 21 en werkt al 5 jaar als bakker. “Ik ga een nieuwe opleiding doen en dan is het belangrijk dat ik mezelf kan presenteren. Dat wil ik hier graag leren.” Zoals alle jongeren is ook Sebastian benieuwd wat Young Leaderz hem kan brengen. Hij studeert bestuurskunde aan de universiteit in Tilburg en vindt dit een mooi aanvulling op zijn studie.

Young Leaders

Zowel de organisatie als de aanwezige jongeren zijn benieuwd en wat gespannen wat deze kennismakingsbijeenkomst op maandagavond 9 maart gaat brengen. Men heeft geen idee of er iemand komt en hoeveel dat er kunnen zijn. Annelieke heeft het programma van Young Leaders bedacht en zorgt voor de uitvoering ervan.

Henry van Alebeek, buurtsportcoach van de gemeente Meierijstad, is de coördinator van het project. Het is de eerste keer dat het gebeurt. “Dit is uniek voor Meierijstad”, vertelt hij. “De werving van jongeren was de grootste uitdaging. Via jongerenwerk, scholen, de media en internet hebben we een oproep geplaatst. We moeten natuurlijk kijken of er binnen onze gemeente behoefte bestaat aan dit project. Jongeren krijgen een tienwekelijke training. Wij zetten onze contacten en ons netwerk in om de jongeren te helpen met het ontwikkelen en laten slagen van hun plan.”

Ontwikkelen

Het trainingsprogramma van Young Leaders vindt buiten schooltijd plaats en richt zich op positieve activiteiten die jongeren zelf ontwikkelen. Er zit een leerdoel in en het laten zien wat ze in hun mars hebben. Ze gaan iets betekenen voor hun eigen gemeenschap. Ze leren presenteren, netwerken en organiseren. Hun eigen leidersrol wordt verder ontwikkeld.

De jongeren gaan hun zelf aangedragen initiatieven alleen of in groepsverband uitvoeren. Er kan heel veel. In andere steden heeft men een variant gemaakt op “Heel Holland bakt.” Misschien wordt het een buurtfeest, een politiek debat of een muziekfestival. Wie weet wat ons in Meierijstad te wachten staat. Jongeren, tussen de 17 en 26 jaar, met belangstelling kunnen zich nog aanmelden bij Henry van Alebeek via hvanalebeek@meijerijstad.nl. De trainingen starten op 6 april en worden steeds in de bibliotheek van Veghel gehouden.