Wordt sneeuw grote spelbreker ijspret?

SCHIJNDEL – Wordt sneeuw de grote spelbreker voor ijspret dit weekend? Dat is de vraag die iedereen bij IJsclub Thialf in Schijndel bezighoudt. Want al kloppen de harten van de leden van schaatsvereniging Thialf op dit moment sneller, ze houden ook hun hart vast. Krijgen we een mooie ijslaag of een plas vol slush-puppie? De komende dagen worden erg spannend.

Sneeuwlaag

Het grote probleem voor de ijsclub is de dikke laag sneeuw op het ijs. Die laag werkt als een deken en zorgt ervoor dat het ijs niet goed kan aanvriezen. Onder de sneeuwlaag ontstaat een laag fondantsneeuw, dat is hetzelfde spul als slush-puppie, een bekertje met ijswater en siroop. Ieder kind weet: daar zak je zo doorheen.

Weersomstandigheden

De omstandigheden leken vorige week ideaal. Een periode met flinke vorst in de nacht en overdag zou het ook blijven vriezen. Zo'n voorspelling deed de elfstedenkoorts in het land flink aanwakkeren. Maar helaas ging het ook sneeuwen en niet zo'n beetje ook. En tot overmaat van ramp smolt die sneeuwval niet in het open water, maar bleef meteen liggen omdat zich al een dun laagje ijs had gevormd.

Haast

Om te kunnen schaatsen moet nu eerst de sneeuwlaag eraf. En omdat de leden van de ijsclub nog niet bij de pompen kunnen, hebben ze extra pompen gehuurd. Zo gaan de schaatsliefhebbers de sneeuwlaag te lijf, met een sneeuwruimer en veel water. Dan kunnen ze een nieuwe laag water aanbrengen die de komende dagen opnieuw gaat bevriezen. Hopelijk is die nieuwe laag snel dik genoeg en is de ijsbaan dan toch nog op tijd klaar voor het weekend. Want dan valt al weer snel de dooi in.

Zaterdag ?

Donderdag gaat de club de tweede helft van de baan bevloeien. Mogelijk kan er dan zaterdag eindelijk geschaatst worden. De club werkt in elk geval alvast aan een reserveringssysteem met een gezondheidscheck. Daar kunnen schaatsliefhebbers ook betalen. Als er voldoende ijs ligt gaat ijsclub Thialf werken met 3 blokken van 10 tot 1 uur, van 2 tot 5 uur en 's avonds van 7 tot half 9. Er moet in verband met corona voldoende wisseltijd tussen de blokken zitten. De training voor de leden zelf is van 6 tot 7 uur 's avonds.