Woningcorporaties: ‘huurbevriezing heeft ernstige gevolgen voor de regio’
REGIO - De woningcorporaties in de regio Noordoost Brabant maken zich grote zorgen over de plannen van het kabinet om de huren te bevriezen. Het heeft volgens hen grote gevolgen voor het bouwen van nieuwe, betaalbare woningen, onderhoud en verduurzaming.
De tien corporaties laten dat weten in een gezamenlijk statement. Ze hebben onderzocht wat de concrete gevolgen zijn als de huren voor een langere periode gelijk blijven en de corporaties daarvoor niet worden gecompenseerd.
Grote gevolgen
“Geen huurverhoging klinkt aantrekkelijk, maar de échte prijs betalen huurders, via een gebrek aan woningen en door hogere energiekosten”, stelt Marieke Vossen, namens de bestuurders van de corporaties in Noordoost Brabant. De gevolgen voor de regio zijn volgens de corporaties niet mals. Zo zouden er ongeveer 10.000 sociale huurwoningen, 1550 flexwoningen en 1250 middenhuurwoningen niet gebouwd kunnen worden. Ook kunnen duizenden woningen in de regio voorlopig niet worden voorzien van betere isolatie of zonnepanelen. Verder zouden de wachttijden voor sociale huurwoningen verder oplopen, van gemiddeld acht jaar tot tien of twaalf jaar.
Kritiek bij huurders
Ook huurdersbelangenverenigingen zijn kritisch op de kabinetsplannen, die voor huurders en woningzoekenden op langere termijn slecht kunnen uitpakken. “De huur lijkt misschien even stil te staan, maar intussen stijgen de energiekosten en wachten starters nóg langer op een betaalbare woning”, zegt Jeanneke van Santvoort, voorzitter van Huurders Belang Woonmeij uit Schijndel. “
We hebben eerder gepleit voor een gematigde huurverhoging om de ontwikkeling van de huurprijzen in de sociale sector betaalbaar te houden en de nieuwbouw en de woningverbetering te kunnen uitvoeren. Nu betalen de (toekomstige) huurders de prijs voor een ondoordachte maatregel”, aldus Diny Peters, voorzitter van het Stedelijk Huurders Platform.
De corporaties roepen huurders, woningzoekenden en lokale bestuurders op om vooral te kijken naar de bredere gevolgen van de huurbevriezing. Het doel zou moeten zijn om te blijven investeren in betaalbare en duurzame huisvesting.