Woningbouw op Noord- en Zuidkade wordt nu verder onderzocht (video)

VEGHEL – De provincie, de gemeente en Bouwbedrijf Van de Ven hebben woensdagmiddag een overeenkomst gesloten om te gaan onderzoeken wat er, met name op het gebied van woningbouw, kan op de Noordkade en de Zuidkade in Veghel.

Op de Noordkade moet, in de hoek van parkeerterrein P1 een parkeergarage komen en daarnaast komen er circa 75 hippe/trendy woningen. “Dat moet ook, want we willen onze jongeren hier houden en hebben ze hard nodig”, aldus Stefan van de Ven.

Tussen en in de silo’s op de Noordkade wordt gedacht aan een hotel, met één toplaag op de silo’s. De ‘grootse’ plannen voor een echt hotel bovenop de silo’s zijn, mede door de bezwaren van de omwonenden, inmiddels van tafel. “Daar hebben we een fout bij gemaakt en geleerd van die kritiek”, aldus Van de Ven.

En aan de andere kant van het water, waar nu nog de mengvoederfabriek van Victoria van Fransen Gerrits staat, moet een nieuwe woonwijk komen met waarschijnlijk 300 tot 400 woningen. Fransen Gerrits heeft aangekondigd binnen 3 jaar de Victoriafabriek te willen sluiten en heeft het complex verkocht aan Van de Ven.

Slopen
En dat bedrijf wil het complex slopen en er, aangrenzend aan de Oranjewijk, een nieuwe woonwijk bouwen die ook een verbinding moet krijgen met de Noordkade.

Provinciebestuurderr Erik Ronnes toonde zich woensdagmiddag enthousiast over de plannen en hij verwacht niet, net als overigens wethouder Jan Gooijaarts, dat deze plannen een probleem zullen zijn omdat Brabant ‘op slot’ zit vanwege de stikstof maatregelen. Omdat er geen Natura 200 gebied dicht bij Veghel ligt verwachten provincie en gemeente dat de nieuwe woningbouwplannen betrekkelijk snel gerealiseerd kunnen worden.