Winst Sligro daalt van 39 naar 6 miljoen euro

VEGHEL – De Sligo Food Group N.V. heeft over 2023 een nettowinst van 6 miljoen euro behaald en dat is fors minder dan de 39 miljoen euro die in 2022 nog werd behaald. De omzet nam wel toe van bijna 2,5 miljard naar 2,8 miljard euro, maar door tegenvallers in België en minder consumentenbestedingen in met name de tweede helft van 2023 daalde de netto-winst fors. En ook voor 2024 voorziet Sligro een moeilijk jaar.

"Het jaar 2023 stond voor Sligro in het teken van herstel en het verbeteren van de dienstverlening", zegt CEO Koen Slippens in een toelichting op de toch wel tegenvallende cijfers: “Na in 2022 relatief veel druk op de operatie en supply chain die wereldwijd behoorlijk van slag was te hebben ervaren, stond 2023 in het teken van het herstellen van de rust. De basis dienstverlening moest beter en bovendien efficiënter, mede met het oog op de nog altijd stevige kosteninflatie. We zijn daar, alles overwegend, goed in geslaagd met een sterk verbeterde, maar bovenal stabiele, gemiddelde servicegraad en tijdigheid van leveren”

België
Daarnaast breidde Sligro afgelopen jaar ook uit in België, waar het in januari negen Metro-groothandels overnam. Binnen 15 dagenwaren al deze filialen weer volledig in operatie. Slippens: “Een prestatie van formaat, die alleen mogelijk was door de inzet van vele Nederlandse en Belgische collega’s die gezamenlijk geweldige teams vormden.” Deze winkels behalen nog niet de omzetdoelen die gesteld zijn, maar toch is Slippens tevreden met hoe de zaken daar gaan: “We zetten daar elke dag stapjes vooruit. In het vierde kwartaal droeg het bruto bedrijfsresultaat (ebitda) positief bij aan de algehele bedrijfsresultaat.”
De mindere resultaten van Sligro worden deels verklaard door de hogere loonkosten en opvallend is daarbij dat die in Belgë veel forser stegen dan in Nederland. In Nederland stegen de lonen met iets minder dan 5 procent, terwijl in België sprake was van een loonstijging van ruim 11 procent. De hoge inflatie kan Sligro slechts gedeeltelijk doorberekenen en mede daardoor wordt de netto-winst flink gedrukt. Sligro zal daarom ook in 2024 (nog) sterker moeten gaan letten op het terugdringen van de kosten en dat zal tot gevolg hebben dat het aantal medewerkers met 150 mensen zal verminderen.

Moeilijk jaar
Sligro-topman Slippens verwacht dus dat ook 2024 een moeilijk jaar zal worden. “Wij voorzien uitdagende marktomstandigheden. Het consumentenvertrouwen is laag, wat vaak leidt tot terughoudendheid in de bestedingen. De inflatie in de foodsector lijkt een daling in te hebben gezet al zal deze nog wel van grote invloed zijn in 2024. Er zal dus waarschijnlijk sprake zijn van een bescheiden marktgroei. Historisch gezien mogen we verwachten dat dit eind 2024 of begin 2025 weer beter wordt, aldus Slippens die verder ook nadrukkelijk wijst op de negatieve effecten van de onzekerheid in het politieke domein.

Dividend
Sligro keert over 2023 een dividend uit van € 0,30 cent per aandeel, maar omdat er vorig jaar al een interim-dividend is uitgekeerd van € 0,30 cent komt er nu geen slotdividend.