Wie wil kan in de Neul straks echt wel apart douchen

De soep van Senior Rooi wordt niet zo heet gegeten

SINT-OEDENRODE – Er komen geen aparte douchecabines in zwembad De Neul in Sint-Oedenrode. Dat zegt de gemeente Meierijstad in antwoord op vragen van belangenorganisatie Senior Rooi. Wie dat wil kan straks in de Neul wel apart douchen.


Senior Rooi heeft om aparte cabines gevraagd omdat ouderen en mensen met een beperking niet graag douchen in een gemeenschappelijke ruimte. En douchen met een badpak aan vindt Senior Rooi niet hygienisch. Volgens de gemeente wordt de soep niet zo heet gegeten als de ouderenorganisatie dat voorstelt.


Er is bewust voor gekozen geen aparte douchecabines te maken. Dat is gebeurd op uitdrukkelijk verzoek van het zwembadpersoneel en in overleg met de gebruikers.

Kattenkwaad

“De praktijk leerde namelijk dat kinderen zich verstopten in deze cabines, waardoor het voor het zwembadpersoneel onmogelijk werd om voldoende toezicht te kunnen houden. Behalve dat er kattenkwaad uitgehaald werd, verstopten kinderen zich in de cabines om even later – zonder toezicht - van het zwembad gebruik te kunnen maken. Dit soort onveilige situaties willen we kost wat kost voorkomen,” aldus de gemeente.

Eén aparte doucheruimte

Om veiligheidsredenen is daarom besloten doorloopdouches te maken. In de Neul komt ook één aparte douche/toilet/kleedruimte voor bezoekers met een beperking én voor bezoekers met een uitdrukkelijke wens om individueel te kunnen douchen. Zo gebeurt het in veel zwembaden in Nederland.

Het idee hierachter is dat iedereen gezamenlijk kan zwemmen en douchen en zich gezamenlijk of afzonderlijk kan omkleden en in bijzondere gevallen zich individueel kan douchen en omkleden.

In de nieuwe zwembaden in Meierijstad komen vijftien individuele kleedcabines, drie extra grote kleedcabines voor gezinnen of bezoekers die meer ruimte nodig hebben, een groot dameskleedlokaal, een groot herenkleedlokaal en een groot genderneutraal kleedlokaal.

Om de beurt

Bezoekers die om persoonlijke redenen graag individueel willen douchen kunnen gebruik maken van de afzonderlijke douche/toilet/kleedruimte. Als meer mensen dat tegelijk willen, kan dat om de beurt. In alle zwembaden gebeurt dat zo en dat leidt nergens tot problemen.

Het zwembad in Schijndel ontvangt diverse bezoekers met een beperking. Veruit de meeste bezoekers – ook met amputaties – maken gebruik van de doorloopdouches en de individuele kleedcabines.

Foto Jan Antonin Kolar/Unsplash