Wie was De Elfde Man die aan parachute in Eerde landde?

Laura van den Akker: ,,Maken van podcasts was een feestje”

Laura van den Akker (links) en Tanja Slootmans in de studio van Omroep Meierij
Fotograaf: Fotograaf: Henk van Uden

NIJNSEL- ,,De vijfde podcast ben ik nu nog aan het schrijven en gaan we binnenkort monteren. De druk ligt er dus nog behoorlijk op. We hebben inmiddels al vier van de zes afleveringen af.”

‘We’ zijn het ‘podcast-collectief Talud' van Laura van den Akker uit Nijnsel en compagnon Tanja Slootmans uit Breda. Het tweetal maakte zes podcasts over een verhaal dat in het boek ‘Sodom und Gomorra’ van auteur Cor Vervoort staat. Een boek met allerlei oorlogsverhalen in en om Schijndel, Veghel en Sint-Oedenrode dat vijf jaar geleden verscheen. De zes podcasts met de titel ‘De Elfde Man’ zijn vanaf 17 september via de kanalen van Omroep Meierij te beluisteren.

De Elfde Man gaat over een bijzondere gebeurtenis op 20 oktober 1943 bij Eerde tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Witte parachute
,,De toen 24-jarige Anna van Erp uit Eerde zag tijdens het rooien van bieten dat er een militair met een parachute naar beneden kwam”, vertelt producer Van den Akker. ,,De mensen die op het land aan het werk waren, zijn onmiddellijk naar de plek van de landing gerend. De witte parachute hing nog aan de takken van een boom. De man was verdwenen. Er lag dichtbij Eerde ook een schietterrein van de Duitsers. De bezetters zijn natuurlijk ook gaan speuren. Maar die hebben hem uiteindelijk ook niet gevonden. Anna, die ruim 80 jaar is geworden, heeft zich haar hele leven afgevraagd waar die jongen aan die parachute nou was gebleven.”

Volgens Van den Akker vlogen er soms op één dag vele honderden Amerikaanse en Engelse bommenwerpers over Brabant. ,,Ze waren op weg naar Berlijn. Tientallen vliegtuigen zijn in die tijd door de Duitsers uit de lucht geschoten. Dat gebeurde dus ook in de omgeving van Eerde.”

Speurtocht
Ze vervolgt: ,,Cor Vervoort, de zoon van Anna, die het verhaal natuurlijk van zijn moeder had gehoord, is zo’n twintig jaar geleden gaan speuren. Vervoort vroeg eerst in Eerde rond wie er toevallig nog iets wist van een neergestorte bommenwerper. Iemand uit het dorp kon zich de gebeurtenis als de dag van gisteren herinneren omdat het precies op de verjaardag van zijn moeder was gebeurd. Dus toen had Vervoort een datum; 20 oktober 1943. Toen kon hij gerichter gaan zoeken. Hij heeft na jarenlang onderzoek via allerlei internetfora voor neergestorte bommenwerpers de bewuste parachutist op internet terug kunnen vinden. Helaas bleek de Amerikaan Donald Oliver Mills overleden.”

De Elfde?
,,Maar het verhaal is nog niet af”, gaat Van den Akker verder. ,,In zo’n Amerikaanse bommenwerper zaten altijd precies tien mensen met allemaal een eigen functie. Alle tien inzittenden van de neergestorte bommenwerper in Eerde zijn teruggevonden. Dus was de grote vraag: waar komt dan die elfde man toch vandaan? Dat is voor velen een mysterie, maar ik wil het nu nog niet verklappen.”

Voor het antwoord op die vraag en de avonturen van de Elfde Man onderweg naar het ‘zuiden’ kun je dus vanaf 17 september zes weken lang bij Omroep Meierij iedere week een nieuwe podcast beluisteren. ,,Elke aflevering duurt ongeveer een half uur”, aldus Van den Akker. ,,Cor Vervoort heeft het dus beschreven in zijn boek van 200 pagina’s met allerlei verhalen uit de Tweede Wereldoorlog in onze regio.”

Militair-historicus Christ Klep
,,Hij vertelt uitgebreid over zijn zoektocht naar de parachutist in onze podcast. Hoe is ‘onze’ Donald uit Eerde weggekomen? Waar was hij? Wat heeft ‘De Elfde Man’ allemaal meegemaakt? Een andere lijn wordt verteld door de bekende militair-historicus Christ Klep. Hij geeft allerlei wetenswaardigheden en achtergrondinformatie over de Tweede Wereldoorlog zoals over de bommenwerpers of de instructies die de militairen meekregen van het thuisfront. De meeste vliegeniers hadden bijvoorbeeld een sjaal om waar de kaart van Europa op stond. Er werd ze ‘thuis’ in Amerika verteld vooral zuidwaarts te lopen”, weet Van den Akker inmiddels. ,,Gibraltar was Brits. Tanja en ik hebben ook veel geleerd over de Tweede Wereldoorlog.”

Trigger
,,Dit deel in het boek triggerde ons”, legt Van den Akker uit over de vraag waarom de podcast-serie is gemaakt. ,,Eén 21-jarige jongeman die in Amerika besluit om zich aan te melden bij de luchtmacht om vervolgens onverwacht in een klein voor hem onbekend landje in Europa te belanden in de wetenschap dat hij misschien nooit meer terugkomt. De vraag waarom doen die jongens dat intrigeerde ons allebei. Wij hebben onze vrijheid en democratie aan zulke jonge mensen te danken.”

Hoorspel
,,Mijn compagnon Tanja Slootmans uit Breda is meer het creatieve brein van ons tweeën”, vervolgt de Nijnselse. Ze is actief bij een toneelclub. In elke podcast zijn ook enkele hoorspelen te beluisteren. Dan voel je een beetje wat ‘onze elfde man’ allemaal heeft meegemaakt”, zegt Van den Akker. ,,Het voegt iets toe. Het is ook journalistiek verantwoord; allemaal echt gebeurd. Je vindt de feiten terug in allerlei rapporten.”

Feestje
,,Het maken van de podcast was een feestje”, vat Laura samen. ,,Het is voor mij ook een droom. Ik heb altijd al podcasts willen maken. Dit willen we allebei doen tot aan ons pensioen. Voor mij ligt dat meer aan de journalistieke kant. Tanja vindt het leuk om creatief te zijn. Voor haar gaat er een nieuwe podcastwereld open. Bovendien vinden we het allebei bijzonder om met een maatschappelijk aspect bezig te zijn. Ons volgende project gaat over transpersonen. Heel fijn om met mensen in gesprek te zijn en dingen te kunnen duiden.”

De podcast-serie ‘De Elfde Man’ wordt vanaf 17 september bij Omroep Meierij uitgezonden.