Wie het eerst plakt, plakt het best: Baudet duikt op in Schijndel

SCHIJNDEL – De Hoofdstraat in Schijndel wordt momenteel gedomineerd door het hoofd van Thierry Baudet. Zijn partij, Forum voor Democratie, heeft her en der verkiezingsposters opgehangen. Dat is eigenlijk niet de bedoeling.


Op 17 maart kiest Nederland een nieuwe Tweede Kamer. De komende tijd zullen de partijen hun posters weer plakken. In Meierijstad proberen ze al jaren dat geplak in goede banen te leiden.

Er zijn speciale plakborden. Dat zijn niet zomaar een paar palen en spaanplaat, maar mobiele verkiezingsborden die steeds opnieuw gebruikt kunnen worden. Dat is duurzaam en dat is weer één van de speerpunten van de gemeente Meierijstad.

Milieuvriendelijk

Bovendien voorkom je zo dat de hele gemeente wordt volgehangen met verkiezingsposters. Of zoals de gemeente dat in de plakvoorwaarden schrijft: Geen vervuiling van de openbare ruimte door afgevallen verkiezingsposters (milieuvriendelijk).

Last but not least besparen de centrale plakplaatsen de politiek partijen ook nog eens campagnekosten, zegt de gemeente. Je hoeft immers minder posters te laten drukken als je ze maar op een gelimiteerd aantal plekken in de gemeente kunt ophangen.

Gedoe

In de aanloop naar de verkiezingen voor Provinciale Staten in 2019 was er in Meierijstad gedoe over de verkiezingsborden. Dat kwam omdat de gemeente het aantal plakborden opeens verminderde. De SP was daar toen nogal boos over omdat die partij vindt dat je niet genoeg tam-tam kunt maken om de mensen naar de stembus te krijgen.

De aanhangers van Forum voor Democratie zijn inmiddels met kwast en lijm door Schijndel gegaan om het portret van hun voorman onder de aandacht van de kiezers te brengen. Misschien vinden ze dat hun leider niet past tussen al die anderen en dat hij een plekje alleen verdient. Maar misschien kennen ze gewoon de spelregels niet.