Wethouder gaat toch kijken naar daklozenplan

MEIERIJSTAD - Het project ‘Onder de pannen’ kan ook voor de gemeente Meierijstad van toepassing zijn. Dat zegt wethouder Rik Compagne naar aanleiding van de daklozencijfers die vorige week bekend werden. Hieruit blijkt dat Meierijstad bijna honderd daklozen telt, van wie ruim een derde jonger is dan 18 jaar.

Er zijn in Meierijstad 95 dak- en thuislozen, onder wie 37 kinderen, zo blijkt uit recent onderzoek. Naar aanleiding hiervan is wethouder Rik Compagne (Wonen) nu wel bereid om te onderzoeken of het mogelijk is het project ‘Onder de pannen’ ook in de gemeente Meierijstad uit te rollen. Een motie hierover die in maart werd ingediend door de partij Hart werd niet aangenomen. 

Schrijnend
Fractievoorzitter van Hart, Mirjam van Esch: “Het college meldde dat er ongeveer 65 daklozen waren in Meierijstad en dat ze wilde wachten op de resultaten van de pilotprojecten in Vught en Den Bosch eind 2024. Wethouder Compagne maakte zich er toen makkelijk van af.” De eerste reactie van wethouder Rik Compagne nu is dat hij het belangrijk vindt om het probleem scherp in beeld te krijgen. “Om inwoners die dakloos zijn of dreigen te worden goed te kunnen helpen deden we mee aan het onderzoek. De telling komt grofweg overeen met globale eerdere schatting gebaseerd op de praktijk.” De wethouder noemt het verder schrijnend dat er zoveel kinderen en jongvolwassenen geen woonzekerheid hebben.  

Treurig
Van Esch, noemt de resultaten uit het onderzoek treurig. “Voor 37 kinderen vormt het hoppen met ouders van adres naar adres zonder dak boven hun hoofd geen goede basis aan het begin van het leven. Ik ken één vrouw die na haar scheiding nu in de garagebox moet slapen. Hart wil opnieuw de motie ‘Onder de pannen’ indienen bij de volgende raadsvergadering op 2 november.”  

‘Onder de pannen’ is een project dat bedoeld is om ‘spoedzoekers’ sneller en voor maximaal één jaar aan onderdak te helpen. Huurders kunnen een kamer in hun woning onderverhuren bij een woningcorporatie, zo worden de regels voor onderverhuur makkelijker gemaakt. Ook wordt er samen met de dakloze individueel gekeken naar structurele woonoplossingen. Compagne: “We onderzoeken de mogelijkheden om het project ‘Onder de pannen’ ook in de gemeente Meierijstad uit te rollen.” 

Zwalken van bank naar bed
Het onderzoek maakte inzichtelijk wie er allemaal behoren tot de groep daklozen en in welke situatie ze verkeren. Daklozen verblijven noodgedwongen tijdelijk bij vrienden, familie, vakantieverblijven, op straat, noodopvang of garage. Van Esch: “Zij zijn afhankelijk van het bed van een aardige vriend of familie en zwalken zo van bank naar bed door de gemeente. Zo staan ze niet bij een huis ingeschreven en komen ze daardoor niet in aanmerking voor bijvoorbeeld toeslagen. Als gemeente is het je taak om hen niet buiten de gemeenschap te laten vallen.” Volgens de fractievoorzitter dringt de ernst van het probleem niet door tot de gemeenteraad en inwoners. De gedachte volgens haar bij veel inwoners is nog steeds dat daklozen niet in het eigen dorp voorkomen en het een ‘stads probleem’ is.  

Ook vrouwen en kinderen
Compagne: “De telling bevestigt dat het beeld niet klopt dat dakloze inwoners alleen mannen van middelbare leeftijd met een zorg- en verslavingsprobleem zijn. De groep bestaat ook uit vrouwen, kinderen en jongeren. Dit was eerder niet zo in beeld.” Het onderzoek zegt daarom niets over de ontwikkeling van het aantal. “De telling laat zien dat het probleem van dakloosheid een stuk groter en meer divers is dan vaak gedacht”, reageert Compagne.