Wethouder Compagne trots op saamhorigheid in Meierijstad

MEIERIJSTAD - Een bijzondere tijd waarin bijzonder duidelijk wordt hoe groot de saamhorigheid van mensen binnen Meierijstad is. Dat is wat 'zorgwethouder' Rik Compagne trots maakt in deze tijd. Maar hoe draagt hij daar zelf aan bij?

Bepaalt de coronacrisis uw agenda?

“Voor een groot deel wel, al wil ik benadrukken dat ook het andere werk gewoon doorgaat. Samen met de burgemeester, collega-wethouders én ambtenaren hebben we regelmatig en intensief overleg over de coronacrisis in Meierijstad. Dan gaat het nadrukkelijk niet alleen over cijfers, maar óók over wat inwoners nodig hebben. Als gemeente kunnen we soms heel simpel helpen. Bijvoorbeeld door op de gemeentelijke website duidelijk aan te geven waar mensen heen kunnen bij vragen en problemen. Zo dragen we heel praktisch bij aan de vindbaarheid van zorg voor onze inwoners.”

Wat is uw rol binnen de coronacrisis?

“Als wethouder kan ik soms de spin in het web zijn. De gemeente heeft een groot netwerk en ik ken veel instanties en personen. Daardoor kan ik snel lijntjes leggen tussen mensen met een vraag of idee en mensen die daarin kunnen helpen. Mijn netwerk deel ik graag om initiatieven te ondersteunen en zorgen weg te kunnen nemen. Een praktisch voorbeeld is dat we met huisartsen hebben besproken hoe we als gemeente, indien nodig, ruimte beschikbaar kunnen stellen als de toeloop van coronapatiënten nog groter wordt. Wat ik merk is dat ik partijen kan verbinden en zaken kan versnellen. Er worden zoveel mooie initiatieven genomen in onze gemeente. Ik kan soms helpen om dat snel te realiseren.”

Maar een aantal zaken ligt bij de gemeente toch ook stil?

“Op dit moment gaan alleen de gemeenteraadsvergaderingen niet door. Voor de rest gaat het werk en de besluitvorming, soms in aangepaste vorm, gewoon door. We houden bijvoorbeeld de wekelijkse collegevergadering op afstand. Als gemeente stellen we in deze crisis wel andere prioriteiten. Je merkt ook dat inwoners andere vragen hebben. Zo loopt het aantal Wmo-aanvragen terug, omdat een persoonlijke intake op dit moment lastig is. Maar de gemeente heeft inmiddels ook meer dan 1.000 aanvragen voor bijzondere bijstand gekregen van onder meer ZZP’ers. We willen inwoners goed en snel helpen en dus passen we onze prioriteiten daar op aan.”

Meierijstad is de eerste en grootste brandhaard van corona. Betekent dit dat je als gemeente het wiel moet uitvinden?

“Nee, zeker niet. We hadden, net als elke andere gemeente, al een crisisstructuur. We leren nu snel hoe die in de praktijk werkt. Ik zit ook in het dagelijks bestuur van GGD Hart voor Brabant. In die functie hoor ik dat er landelijk wel naar de aanpak in onze regio gekeken wordt. En natuurlijk delen we informatie en kennis. Want ook hier geldt: alleen samen kunnen we het virus verslaan.”

Is ‘samen’ voor u een sleutelwoord bij de bestrijding van de coronacrisis?

“Absoluut! Wat ik enorm waardeer is de wil en inzet van iedereen die zorgt voor de veiligheid en gezondheid van onze inwoners. Ik heb diep respect voor elk persoon die daar zo hard aan werkt. En daar draag ik graag mijn steentje aan bij. Het maakt me trots dat inwoners van Meijerijstad zo goed voor elkaar zorgen. Er zijn zóveel hartverwarmende acties en initiatieven van burgers. Die saamhorigheid bestond in onze gemeente al, maar is nu extra zichtbaar. Ik hoop dat we dat in de toekomst met zijn allen vast kunnen blijven houden.”