Werkzaamheden aan de Dommel in volle gang (video)

SINT-OEDENRODE – Na jaren van voorbereiding zijn afgelopen maand de werkzaamheden aan de Dommel begonnen. Een deel van de rivier wordt verbreed tot 25 meter en er wordt ook gewerkt aan de kwaliteit van het water.

Anna Kramer, projectleider realisatie watersysteem van Waterschap de Dommel, vertelt meer over de werkzaamheden: “Ze beginnen aan de oostelijke randweg bij de A50 en lopen door tot aan de rioolwaterzuivering. De ‘Dode Dommel’ bij de knoptoren wordt aangetakt om een betere doorstroom van vers water te verbeteren. Daarmee hopen we stankoverlast bij laagwater te verminderen. Daarnaast wordt het deel van de Dommel tussen de Odaschool en de Ahrend, verbreed naar 25 meter. Hiermee moet de kans op wateroverlast bij hevige regenval sterk verminderd worden.”

De eerste momenten van overlast door de werkzaamheden zullen waarschijnlijk gaan plaatsvinden in de week van 12 augustus, na de bouwvak. “Dan worden de Neulbrug en Zwembadbrug afgesloten. De Neulbrug ligt er nog niet zo lang dus die gaan we verlengen. De Philippusbrug is een verkeersbrug dus die gaat ook verlengd worden. De Cathelijnebrug en Zwembadbrug worden composietbruggen. Die komen in een stuk uit de fabriek en worden dan hier neergelegd.”

Kramer begrijpt dat de het tegelijk sluiten van de Neulbrug en Zwembadbrug voor de nodige overlast kan zorgen, maar benadrukt dat er weinig andere mogelijkheden zijn. “Het is belangrijk dat de aannemer snel aan de slag kan om op tijd klaar te zijn.” De bedoeling is om de werkzaamheden aan de bruggen en het winterbed voor december 2024 af te hebben. Dit alles heeft volgens Kramer te maken met subsidies vanuit Europa.