Weinig onderwijzers laten zich op corona testen

Burgemeester Van Rooij: 'Ik kijk uit naar normaal leven'

MEIERIJSTAD – Er zijn tot nu toe weinig basisschoolleerkrachten die zich hebben laten testen op corona. Dat blijkt uit een Pinksterbrief van burgemeester Kees van Rooij aan de gemeenteraad van Meierijstad. Van Rooij geeft daarin een stand van zaken met betrekking tot de coronamaatregelen en hij steekt iedereen een hart onder de riem.

Volgens Van Rooij is de beperkte opstart van het basisonderwijs zonder noemenswaardige problemen verlopen. “Er zijn kinderen die nog niet naar school komen door diverse redenen, maar waar wel contact mee is. Alle kinderen zijn in beeld,” aldus de burgemeester.

Geen knelpunten kinderopvang

Ook de opstart van de kinderopvang is goed verlopen. “De kinderopvang is regulier opgestart en er zijn geen knelpunten voor wat betreft het aanbieden van noodopvang. Hier wordt nog zeer beperkt gebruik van gemaakt,” staat in de brief.

De gemeente heeft de scholen boekenpakketten aangeboden. Ook voor het voortgezet onderwijs, dat volgende week weer begint, is er een attentie die is gericht op taal en het bestrijden van achterstanden. Ook de gastouders worden niet vergeten.

De gemeente is ook druk bezig formulieren te verwerken van zelfstandigen die een aanvraag voor ondersteuning hebben gevraagd. Naar verwachting zullen dat er in Meierijstad zo’n vijftienhonderd zijn.

Molenstraat Veghel terrassenstraat

De gemeente heeft geprobeerd zoveel mogelijk tegemoet te komen aan horecaondernemers die vanaf maandag weer hun terrassen mochten inrichten. Eén van de meest ingrijpende maatregelen is dat de Molenstraat in Veghel als proef op vrijdagavond tot en met zondagavond (van 17.00 uur – 24.00 uur) afgesloten wordt voor gemotoriseerd verkeer waarbij een strook vrij blijft voor veiligheidsdiensten, rolstoelers en scootmobielen, fietsers en voetgangers. Buiten deze tijden is de Molenstraat een fietsstraat, waar de auto ‘te gast’ is.

“We hebben hierbij uitdrukkelijk aangegeven dat dit gaat om een tijdelijke maatregel die ook weer teruggedraaid kan worden als er te veel problemen door ontstaan. Dat betekent dat we vanaf maandag 1 juni op verschillende en soms ongebruikelijke plaatsen terrassen open zullen zien,” aldus staat in de brief van de burgemeester.

Hoop dat het goed gaat

Burgemeester Van Rooij heeft ook nog een persoonlijke boodschap: “Zo langzamerhand zetten we kleine stapjes richting normale leven. Daar kijk óók ik naar uit. En tegelijk hoop ik dat dat goed gaat. Juist over dat laatste zou ik ook graag op ú een beroep willen doen. Alleen met gezond verstand - en soms een stapje terugzetten - lukt het ons. Laten we mét elkaar vooral het goede voorbeeld blijven geven. En als het moet dat stapje terug zetten. Dat stapje terug doen om ruimte te geven aan de ander, helpt ons samen steeds een stapje vooruit.”