Weinig kandidaten uit Meierijstad voor Tweede Kamerverkiezingen

MEIERIJSTAD – Kandidaten voor de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november komen amper uit Meierijstad. De landelijke politieke partijen in Meierijstad vinden dat geen probleem blijkt uit een rondgang langs de plaatselijke afdelingen. Lokale politici zijn over het algemeen van mening dat hun eigen ‘lijntjes naar Den Haag’ voldoende zijn om aandacht te vragen voor de belangen van Meierijstad. Twee Schijndelse kandidaten van Forum voor Democratie (FvD) zijn de enige inwoners van deze gemeente die op de kandidatenlijsten staan. Maar Jozef Minkels (nummer 32) en Joris van den Oetelaar (nummer 47) komen waarschijnlijk niet in aanmerking voor een zetel in Den Haag, behalve als er voldoende voorkeurstemmen komen. Voor zover bekend zijn er in Meierijstad ook geen echte verkiezingsdebatten of bijeenkomsten gepland.
Kandidaten voor de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november komen amper uit Meierijstad.
Fotograaf: Cis van Pinxteren

Opvallend genoeg reageerde de FvD niet op vragen over de Kamerverkiezingen. Uit een analyse van het ANP blijkt dat Noord-Brabant de provincie is waarbij het verschil het grootst is tussen het aantal inwoners en het aantal kandidaat-Kamerleden. Negen procent van de kandidaat-Kamerleden komt uit Brabant, terwijl maar liefst vijftien procent van de Nederlanders in de provincie woont. Meierijstad telt meer dan tachtigduizend inwoners. Als je het totale aantal Nederlanders (bron: CBS) deelt door het aantal zetels in de Tweede Kamer (150) kom je uit op 119.480 inwoners per zetel.

Korte lijntjes
De fractievoorzitter van de VVD, Albert Dominicus, reageert wisselend op de vraag of hij het aantal kandidaten uit Meierijstad vindt tegenvallen. “Het antwoord zou misschien ‘ja’ kunnen zijn. Het aantal kandidaten valt mij niet tegen maar ik betreur wel dat we in zo’n grote gemeente geen kandidaten hebben. Echter zijn wij van mening dat bij een landelijke verkiezing niet per se naar elke gemeente gekeken moet worden.” Dominicus benadrukt dat de lijntjes tussen gemeenteraadsleden, Provinciale Staten leden en Tweede Kamerleden ‘zeer kort’ zijn.

De VVD geeft verder aan dat het ook samenwerkt in regioverband en twee kandidaten heeft uit de Boekel (Martijn Buijsse) en Gemert (Anne van Berlo). Dominicus: “Het werk als Tweede Kamerlid is veel en zwaar. Daarom is het een goede zaak om sterke regionale kandidaten te hebben.” Ruud Merks, fractievoorzitter van de SP, beaamt dat. Het maakt het niet uit waar de Tweede Kamerleden wonen. “Onze Kamerleden trekken vrijwel dagelijks het land in, waardoor ze goed op de hoogte zijn wat er regionaal speelt. Met één simpel belletje hebben we een kamerlid aan de lijn.”

Koek niet te veel verdelen
Rien Verhagen reageert namens de grootste partij in de gemeenteraad: het CDA. “Het CDA was altijd een groot blok in Noordoost-Brabant. Ik hoop dat die tijd terugkomt, ook al is dat de afgelopen jaren door een aantal partijen behoorlijk afgekalfd. CDA-coryfeeën zijn naar partijen zoals het BBB en NSC weggetrokken”, aldus de fractievoorzitter.

Verhagen ziet liever niet te veel kandidaten uit Brabant. “Als er veel kandidaten uit Brabant komen wordt de koek qua voorkeursstemmen tussen hen behoorlijk verdeeld. Dan zou het heel goed zo kunnen zijn dat we in Den Haag geen Brabants kamerlid van het CDA krijgen.” Namens het CDA staat Inge van Dijk uit Gemert op de vierde plaats van de kandidatenlijst. Verhagen: “Wij voeren campagne voor Inge in de hoop dat zij in Den Haag een zetel verovert. Ondanks dat ze niet uit deze gemeente komt is zij onze kandidaat. Een kandidaat-Kamerlid moet de gevoelens van de regio en het gebied heel goed kennen.”

Wortels in de gemeente
De PvdA-GroenLinks zegt geen specifieke verwachting over het aantal kandidaten uit Meierijstad te hebben. “Dat er geen kandidaat uit Meierijstad op de kandidatenlijst staat, wil niet zeggen dat de belangen van Meierijstad niet worden behartigd in de Tweede Kamer. Dat kan op veel andere manieren.” PvdA-GroenLinks heeft ook een regiokandidaat met wortels in de gemeente. “Wij hebben Lieke van Son. Zij heeft haar roots in Meierijstad liggen.” Van Son groeide op in Schijndel en is momenteel fractievoorzitter in Breda.

Fractievoorzitter van D66, Gertjan Hobert, vindt niet dat Meierijstad ondervertegenwoordigd is. “Lokale fracties van landelijke partijen zoals D66 kunnen beter het geluid van Meierijstad laten horen aan de landelijke politiek dan lokale partijen. Zij kunnen de problemen die hier spelen moeilijker hogerop aankaarten. De landelijke politiek krijgt dan de schuld terwijl lokale partijen niet de connecties hebben om daar iets aan te kunnen doen”, aldus Hobert. Hij betwijfelt of een D66-stemmer uit Meierijstad zich vertegenwoordigd voelt met kandidaten uit Meierijstad van andere partijen. “Rob Jetten is geboren in Veghel, in zekere zin is hij ook een kandidaat uit Meierijstad. Standpunten die hij uitdraagt zoals bij het thema klimaat spelen ook bij mensen in deze gemeente. Moet iemand in Meierijstad wonen om het te vertegenwoordigen?” Jetten groeide op in Uden en woont tegenwoordig in het Gelderse Ubbergen.