Weinig coronaslachtoffers vragen vergoeding woonlasten

MEIERIJSTAD – Net als in de rest van Nederland maken in Meierijstad nog maar weinig mensen gebruik van de regeling om woonkosten vergoed te krijgen. Die zogenoemde TONK-regeling is een tegemoetkoming voor huishoudens die de noodzakelijke woonkosten niet meer kunnen betalen omdat er als gevolg van de coronacrisis minder geld binnen komt.

Dat staat in de periodieke coronabrief die burgemeester Kees van Rooij vrijdag aan de gemeenteraad heeft gestuurd. Het is een opsomming van landelijke en lokale ontwikkelingen met betrekking tot de coronacrisis.


Waar ondernemers wel gebruik maken van allerlei andere steunmaatregelen blijft de belangstelling voor de tegemoetkoming in de woonkosten achter bij de verwachting. In Meierijstad hebben er tot nu toe 25 mensen gebruik van gemaakt.

Baanverlies

Om mensen die hun baan dreigen te verliezen te helpen is in Meierijstad het mobiliteitscentrum opgericht. Dat is nog aan het proefdraaien maar er zijn nu al enkele mensen aan een nieuwe baan geholpen.

De gemeente heeft inmiddels besloten dat marktkooplieden die niet met hun waren op de markt mogen staan ook de komende tijd geen marktgeld hoeven betalen.

Plan voor jongeren

Uit de brief blijkt ook dat er in het gemeentehuis momenteel wordt gewerkt aan een plan om jongeren extra te ondersteunen. Van Rooij: “De coronacrisis is zwaar voor de jeugdigen, ook in Meierijstad. Dit uit zich bijvoorbeeld in verveling, toenemend gebruik van softdrugs, gaminggedrag, slapeloosheid, somberheid, gevoelens van eenzaamheid en toenemende spanningen in de gezinssituatie.”

De burgemeester constateert dat de meeste mensen zich goed aan de coronamaatregelen houden. Als er een overtreding wordt geconstateerd wordt er eerst gepraat voordat er een boete wordt uitgeschreven.

Uit cijfers van de Nationale Politie bleek eerder deze week dat er in Meierijstad het afgelopen jaar 387 mensen zijn bekeurd voor het overtreden van de coronaregels.

Avondklok

De politie heeft de 211 bekeuringen uitgedeeld aan mensen die de avondklok overtraden. “In een gemeente van meer dan 81.000 inwoners is dat niet veel. Gemiddeld over een periode van drie maanden betekent dit minder dan drie bekeuringen per dag,” aldus burgemeester Van Rooij.