‘Wederopbouwboerderijen’ thema voor lezing bij Heemkundekring Schijndel

SCHIJNDEL - Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden in Nederland meer dan 9000 boerderijen verwoest. Over de wederopbouw en het spanningsveld tussen behoud en innovatie is er op maandag 8 mei een lezing bij Heemkundekring Schijndel.
Een vooroorlogse boerderij aan de Boxtelseweg in Schijndel
Fotograaf: Jan van Oort

Twee functies
Boerderijen hadden na de oorlog twee functies te vervullen. Ze symboliseerden bepaalde traditionele waarden en moesten bijdragen aan de versterking en de vorming van een nationale identiteit. Anderzijds bleven het agrarische gebruiksobjecten die van centraal belang waren voor de modernisering van de Nederlandse landbouw. Veel plattelandsgebieden worden nog steeds bepaald door wederopbouwboerderijen uit de jaren 1940–1955.

Het verhaal achter de wederopbouwboerderijen
De lezing gaat in op het verhaal achter de wederopbouwboerderijen. Ook een aantal van de Schijndelse wederopbouwboerderijen komen aan bod. Er staan in Schijndel in totaal 51 wederopbouwboerderijen. Dr. Sophie Elpers die de lezing geeft werkt als etnoloog bij het Meertens Instituut (KNAW) in Amsterdam. Ook is zij als wetenschappelijk medewerker verbonden aan het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland bij het Nederlands Openluchtmuseum. Eind 2018 bracht zij een boek uit over Wederopbouwboerderijen.

De lezing op maandag 8 mei is in de Podiumzaal in sociaal cultureel centrum ‘t Spectrum”, Steeg 9 in Schijndel en start om 20.00 uur. De zaal is open vanaf 19.30 uur.
De lezing is gratis voor leden van de Heemkundekring Schijndel. Niet-leden zijn van harte welkom. Zij betalen € 2,00 entree.