'We worden door God op de proef gesteld, dat moeten we accepteren'

Vrijdag begint de ramadan in een lege moskee in Veghel

(Door Joan Mutsaers)

VEGHEL - De negende maand van de islamitische maankalender is een heilige maand van inkeer, waarbij door vele gelovigen wordt gevast. De periode loopt van 24 april tot 23 mei. Ali Acar is voorzitter van de Selimiye Moskee. “De moskee is al weken gesloten”, vertelt Ali. “Tijdens de ramadan kunnen de mensen hier ook niet terecht. Het is een beproeving. Elke gelovige weet dat deze van God komt. Alles heeft een reden. Corona maakt het leven moeilijk, maar we kunnen er een les uit trekken.”


Ali Acar zorgt ervoor dat iedereen op de hoogte is van de maatregelen. “Wij krijgen via premier Rutte te horen wat we moeten doen en geven dat via Facebook of WhatsApp door aan de gemeenschap. Normaal gaan we tijdens de ramadan elke middag naar de moskee. Daar wordt gebeden en de koran wordt helemaal voorgelezen. Dat gaat nu niet door, evenals het avondgebed en nachtgebed. De mensen moeten nu thuis bidden. Normaal nodigen families na zonsondergang elkaar uit om gezellig samen te eten. Vooral in de weekenden gebeurt dat, maar dat mag nu ook niet. Dat vinden we heel erg. Maar elke gelovige weet dat we geduldig moeten zijn en de situatie moeten accepteren. God heeft overal een bedoeling mee. Misschien moeten we nog meer bidden of dingen veranderen in ons leven.”

Gebed en lezingen via televisiezenders en social media

Hoewel de gelovigen dus niet in de moskee terecht kunnen, gaat het vasten en bidden wel gewoon door. Veelal gebeurt dat thuis. Verder zijn er vele Turkse televisiezenders waar men kan luisteren en kijken naar gebeden en toespraken. Het ministerie van geloof heeft een eigen zender. De Iman van de moskee in Veghel laat zijn preek filmen en die wordt dan via Facebook en WhatsApp verspreid. Ali Acar zegt dat de gelovigen zo toch op afstand kunnen luisteren en meebidden. “We houden ons heel goed aan de regels van de overheid”, benadrukt Ali nog eens. “Gisteren heb ik nog berichten over de maatregelen doorgestuurd. De afsluiting van de ramadan op 24 mei is voor ons een grote feestdag, maar die gaat zeer waarschijnlijk niet door. We denken ook al een beetje na hoe we straks, als de maatregelen worden versoepeld, het gevaar voor besmetting zo klein mogelijk kunnen houden. Die regels worden voor alle moskeeën gelijk. Ons winkeltje is nog wel open. Daar kunnen mensen veilig hun boodschappen doen.”