“We waren en zijn er nog niet klaar mee”

Burgemeester Van Rooij doet appèl op inwoners Meierijstad

MEIERIJSTAD – "De tweede coronagolf is een feit. Ook in Meierijstad loopt het aantal COVID-besmettingen hard op. Onze gemeente is bij de eerste golf hard getroffen. We zaten nog volop in de verwerking en we waren en zijn er nog niet klaar mee."

Burgemeester Kees van Rooij maakt zich zorgen. “Dde tweede golf spoelt over nu ons heen. Niemand wil terug naar de oude situatie en we willen er alles aan doen om dat te voorkomen.”

Meer controle

Net als in de rest van Nederland kampt ook Meierijstad met een flinke toename van coronapatiënten. In augustus waren er dagelijks tussen de 0 en 4 besmettingen in Meierijstad. In september lag dat tussen de 7 en 15 per dag. Opvallend is dat tot en met half september vooral inwoners tussen de 19 en 29 jaar positief testten op corona. De afgelopen twee weken liepen de besmettingen in alle leeftijdsgroepen en in alle kernen van de gemeente flink op. Reden om als gemeente intensiever te controleren op naleving van de coronaregels.

Waarschuwen en handhaven

Afgelopen weekeinde werden 40 sportkantines en horecazaken gecontroleerd. Verschillende clubs en zaken zijn geattendeerd op tekortkomingen. Er werden twee formele waarschuwingen uitgedeeld. “Wat opviel is dat op veel plekken de zaken redelijk tot goed op orde waren,” constateert burgemeester van Rooij. Hij benadrukt dat de gemeente wil dat iedereen de spelregels volgt. Waarschuwen helpt daarbij. “Maar als we moeten sluiten, dan doen we dat,” voegt hij eraan toe. De komende tijd zal er extra gecontroleerd worden op naleving van de coronamaatregelen. Waar nodig worden sancties opgelegd.

Een zaak van iedereen

Corona indammen is een zaak van iedereen, vindt burgemeester van Rooij. De tweede golf tegenhouden kan niet, maar hem zoveel mogelijk dempen wel. "Bedrijven kunnen bijdragen door hun medewerkers zoveel mogelijk thuis te laten werken. En elke inwoner kan helpen door zich aan alle maatregelen te houden."

Het is bekend dat veel besmet worden in een thuissituatie. Daarom is het belangrijk om echt niet meer dan 3 mensen thuis te ontvangen. Burgemeerster van Rooij: “Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen. We moeten ons aan de regels houden: voor jezelf, voor elkaar en ook voor de toekomst van jongeren. Gelukkig zie ik dat veel mensen dat ook doen en dat er veel solidariteit is.”

Veerkracht

Tijdens de eerste golf was Meierijstad de brandhaard van corona. Het is onduidelijk of inwoners van Meierijstad zich daardoor over het algemeen goed aan de regels houden. Maar de afgelopen periode heeft volgens burgemeester van Rooij vooral de veerkracht van de inwoners laten zien. Hij hoopt dat dit zo blijft. “We willen niet terug naar de situatie waarin er zoveel verdriet en eenzaamheid was. Als deze lijn doorzet, zal de weerstand tegen de beperkingen toenemen. Maar we moeten beseffen dat we alleen samen corona er onder krijgen.”