“We moeten alle zeilen bijzetten”

Meijerijstad - Sinds 16 maart zijn bij de verzorgings- en verpleeghuizen van Laverhof de deuren gesloten voor bezoek. Maar achter die deuren gebeurt heel veel om bewoners zo veilig en comfortabel mogelijk te laten wonen. Bestuurder Peter Beijers geeft een kijkje achter de schermen en doet een duidelijke oproep …

Ontroerend

“Het is een hectische tijd voor bewoners en hun verwanten, maar óók voor onze medewerkers. Het ontroert me echt dat al onze medewerkers helemaal gaan voor hun werk. Ze zijn bereid om – op een verstandige manier – risico’s te nemen. Want ook binnen Laverhof worden medewerkers en bewoners getroffen door corona. Dat vraagt om de nodige flexibiliteit bij iedereen. Oók van de buitenwereld in de ruimste zin van het woord. Ik vind het onvoorstelbaar dat nog niet alle mensen hun verantwoordelijkheid nemen. Mensen willen graag iets doen in deze tijd. Het beste wat ze kunnen doen is de richtlijven volgen. Blijf thuis, houd afstand en ga absoluut niet naar evenementen of bijeenkomsten. En houd dat ook vol! Want we moeten reëel zijn en beseffen dat deze situatie nog wekenlang gaat duren.”

Hartverwarmend

“Hartverwarmend,” zo noemt Peter Beijers de vele initiatieven van mensen om op een alternatieve manier contact te onderhouden met bewoners van Laverhof. “We krijgen heel veel kaartjes, gebak, bloemen en zelfs tablets. Blijf ook dat volhouden! Dat is namelijk echt een opsteker voor onze bewoners en medewerkers. Het betekent voor onze cliënten heel veel dat ze zo merken dat er aan hen gedacht wordt. Het is mooi om te zien dat er allerlei nieuwe initiatieven ontstaan. De accordeonist die buiten voor het raam een concert geeft, de jonge musici die niet in huis kunnen spelen maar hun klassiek concert streamen, beeldbellen, videoboodschappen … Het is echt geweldig om te ervaren hoe creatief en inventief mensen zijn om tóch contact te onderhouden en zo onze cliënten een hart onder de riem te steken. Dat betekent enorm veel voor ze, zeker nu de wereld van veel bewoners erg klein is geworden.”

Op eigen afdeling

Wat veel mensen zich niet realiseren is dat de maatregelen veel verder gaan dan geen bezoek en niet naar buiten. Peter Beijers: “Al onze centrale ruimtes zijn gesloten. Dat betekent dat onze dagbesteding en eetpunten dicht zijn. Maar het betekent ook dat vrijwilligers even niet welkom zijn en dat allerlei leuke activiteiten afgelast zijn. Alleen onze binnentuinen zijn geopend, omdat bewoners daar voldoende afstand kunnen houden. Het alledaagse leven van bewoners speelt zich zoveel mogelijk af op de eigen afdeling of kamer. Medewerkers die normaal niet op de afdeling werken zetten we daar nu wel in. Zo verzorgen bijvoorbeeld activiteitenbegeleiders als het kan kleinschalige activiteiten op de afdelingen.”

Ingewikkelde puzzel

Laverhof moet elke dag een ingewikkelde puzzel leggen. “Medewerkers van ons houden zich natuurlijk strikt aan de richtlijnen. Sommige medewerkers mogen niet werken, omdat dat niet veilig genoeg is. Daarnaast zijn meer medewerkers ziek, onder andere door het coronavirus,” legt Peter Beijers uit. “Op dit moment vragen we onder meer gepensioneerde medewerkers om ons te komen helpen. Zij hebben zorgervaring en kennen onze organisatie. Ze zijn dus snel en goed inzetbaar. Er is gelukkig een enorme bereidheid om ons te helpen. Maar helaas ontkomen we niet aan personele verschuivingen. Het lukt ons nog wel om voldoende personeel in zetten, maar we moeten momenteel wel alle zeilen bijzetten. Daarom plannen we nu centraal de extra medewerkers in, waarbij we proberen zoveel mogelijk vaste gezichten op afdelingen in te zetten. Dat is een hele puzzel, maar het geeft bewoners een beetje houvast in deze onzekere tijd. Veilig en verantwoord werken staan uiteraard voorop. Daarom zijn twee medewerkers de hele dag bezig om voldoende beschermingsmaterialen te regelen. En dat is een hele klus! Dat doen we trouwens in nauw overleg met allerlei zorginstellingen in de provincie “

Interne verhuizing

Helaas zijn bij Laverhof inmiddels cliënten ziek geworden. Niet onverwacht, want Laverhof geeft zorg in de Nederlandse corona brandhaard. Met de incubatietijd van één tot twee weken kon de zorgorganisatie niet voorkomen dat het virus helemaal buiten de deur bleef. “Maar we zetten nu alles op alles om het virus in te dammen,” aldus Peter Beijers. “Dat heeft ingrijpende gevolgen voor onze cliënten. Dat geldt nadrukkelijk ook voor cliënten die thuiszorg van ons krijgen. We kunnen ze nu nog wel helpen, maar de thuiszorg wordt wel steeds zwaarder. Zorgorganisatie Thebe heeft afgelopen maandag de thuiszorg al structureel moeten verminderen. Dat doen wij nog niet, maar we vragen ons wel elk dag af wie we zorg moeten en kunnen geven en wie niet. Want zorg moet altijd veilig gegeven kunnen worden. In onze verzorgings- en verpleeghuizen heeft dat ingrijpende gevolgen. Zo vangen we coronapatiënten op enkele afdelingen op. Dat betekent dat bewoners soms op stel en sprong intern moeten verhuizen. Dat is heel ingrijpend, maar het kan niet anders. Het is nodig om de veiligheid en gezondheid van andere cliënten te waarborgen. Ik hoop dat dit voorbeeld mensen duidelijk maakt hoe serieus we het coronavirus moeten nemen. Maar ik hoop vooral dat mensen hun eigen verantwoordelijkheid nemen om het virus in te dammen.”