Wat is er op 4 en 5 mei te doen in Meierijstad? Een overzicht.

MEIERIJSTAD - Dit jaar vallen 4 en 5 mei in het weekend. Mede daarom is er genoeg te beleven in Meierijstad tijdens deze dagen. Hieronder een overzicht van allerlei activiteiten binnen de gemeente.

4 mei

Kermis Mariaheide – hele weekend (Mariaheide)
De jaarlijkse kermis in Mariaheide op het Dobbelsteenplein. Geniet van de suikerspinnen, maak een ritje in een van de attracties of waag een dansje. Ook zijn er net als vorig jaar weer een paar optredens bij Café d'n Brouwer. Op zaterdagavond treedt, na de dodenherdenking, de band Stormz op. Zondagmiddag kan je luisteren naar de band Still Working. Maar er is nog veel meer te doen rondom de kermis. Zo is er een kleurplaatwedstrijd, een 'versier-je-fiets-tocht' en nog veel meer!

Opening natuurspeeltuin Boerdonk – 15:00 uur (Boerdonk)
Officiële opening van de nieuwe natuurspeeltuin aan de Pastoor Schijndelstraat in Boerdonk. De opening wordt verzorgd door Burgemeester Kees van Rooij en kinderburgemeester Karlijn Koenen

18:30-20:30 uur: De uitvaart van de Vrede (Veghel)
Op zaterdag 4 mei brengt de Werkgroep Dodenherdenking Veghel de voorstelling De Uitvaart Van De Vrede op het toneel van Theater aan de Noordkade, De Blauwe Kei. De toegang is gratis. Je wordt wel vooraf verzocht een kaartje te reserveren via de website van het theater. Aansluitend aan de voorstelling is het vervolg van de dodenherdenking in Veghel. (theatervoorstelling tot circa 19.30, aansluitend stille tocht en herdenking)

20:00 uur – Dodenherdenking (Meierijstad)
Tijdens de Dodenherdenking op zaterdag 4 mei 2024 worden om 20.00 uur de Nederlandse slachtoffers herdacht die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in oorlogssituaties en bij vredesoperaties zijn omgekomen.

In de gemeente Meierijstad zijn er op verschillende plaatsen herdenkingen die mogelijk gemaakt worden door vele vrijwilligers, parochies, muziekverenigingen, scholen, gildes en anderen. Bij iedere herdenking is een vertegenwoordiger van het college van B&W aanwezig.

Boerdonk
Verzamelen vanaf 19.10 uur in Den Hazenpot. Vanaf daar vertrekt om 19.20 uur de stille tocht naar de begraafplaats en vervolgens naar het Lancaster Monument waar om 20.00 uur twee minuten stilte in acht genomen worden en de kranslegging plaatsvindt.

Eerde
In Eerde komen belangstellenden om 19.40 uur samen op het Kerkplein. Rond 19.50 uur start de stille tocht naar het Airborne-monument waar vanaf 20.00 uur de herdenkingsplechtigheid plaatsvindt.

Erp
Belangstellenden zijn welkom vanaf 19.15 uur bij het JJC-gebouw in de Ottenstraat waar men rond 19.35 uur vertrekt naar het kerkhof waar bij "De Propellor" een krans gelegd wordt en bloemen bij de oorlogsgraven. Bij het oorlogsmonument bij de kerk zal het om 20.00 uur twee minuten stil zijn en vindt de kranslegging plaats.

Schijndel
Om 19.00 uur ontvangen leden van de stichting Oranjecomité Schijndel belangstellenden in Het Tramhuys. Vervolgens vertrekt men in Stille Tocht naar de Markt. Bij de gedachteniskapel vindt de kanslegging plaats. Na de twee minuten stilte om 20.00 uur wordt er een gedicht voorgelezen. Om 20.15 uur is iedereen uitgenodigd om in de tent op de markt te luisteren naar het 4 en 5 mei verhaal en muziek van de Harmonie van de Koninklijke St.Cecilia.

Sint-Oedenrode
Om 19.15 uur start er vanaf het Bestuurscentrum een Stille Tocht naar het monument aan de Corridor nabij de Hambrug waar om 19.30 uur de herdenking begint door het halfstok hijsen van de vlag.

Veghel
De herdenking in Veghel begint om 18.30 uur in de Blauwe Kei met de voorstelling ‘De uitvaart van De Vrede’. Het programma is gratis toegankelijk (kaarten via www.blauwekei.nl). Na de herdenking vertrekt de stille tocht naar de Kolonel Johnsonstraat waar om 19.55 uur de herdenking begint.

21:30-00:00 uur: Big band Schijndel (Schijndel)
Speciaal voor de Oranjeweek speelt de Big Band Schijndel muziek van The Andrew Sisters als aandenken aan de Tweede Wereldoorlog.

5 mei
Bevrijdingsdag – hele dag (Meierijstad)

Vrijheidsmaaltijden (Meierijstad)
Gezellige tafels, broodjes en soep, en vooral: waardevolle gesprekken. Net als vorig jaar vinden op 5 mei in veel kernen van Meierijstad weer vrijheidsmaaltijden plaats. Dit jaar vieren we in Meierijstad dat we 80 jaar geleden bevrijd zijn. Tegelijkertijd zien we om ons heen hoe kwetsbaar diezelfde vrijheid is.
De locaties waar de vrijheidsmaaltijden te vinden zijn, zijn via deze link te vinden.

Postenwandeling Eerdse Bergen – 9:00 uur (Eerde)
Op zondag 5 mei verzorgen de natuurgidsen-in-opleiding van natuurvereniging IVN een postenwandeling door het compacte natuurgebied van de Eerdse Bergen. Het unieke van dit relatief kleine gebied is de veelzijdigheid aan biotopen. De wandeling toont je onder meer het heide-, bos- en weidelandschap van het gebied, waartoe ook de voormalige vuilnisbelt De Vlagheide behoort. Ook het leven in en rondom de aanwezige poel wordt uitvoerig belicht.

Wandeling D’n Brouwer – 9:00-13:00 uur (Mariaheide)
Elke eerste zondag van de maand organiseert D'n Brouwer in Mariaheide een wandeling. Je kunt kiezen uit twee verschillende routes van ongeveer 7.5 of 15 km. Meedoen kost € 3,00 per persoon. Hiervoor ontvangt je de route en een consumptiemunt die je na afloop kunt inleveren voor een drankje in het café of op het terras. Je kunt starten tussen 9:00 en 12:00 uur. Bij D'n Brouwer zorgen ze er ook voor dat er een lekker kopje koffie of thee voor je klaar staat.

Korenfestvial - 10.30 tot 14.00 uur (Schijndel)
Met een korenfestival en bevrijdingsvuur eren we de kracht van vrijheid en degenen die ervoor hebben gestreden. Diverse koren treden in het centrum op. Een spektakel dat je niet wilt missen.

Lentepark Schijndel – 11:00-16:00 uur (Schijndel)
De Lentemarkt in het Jansenpark in Schijndel is “the place to be” op 5 mei van 11.00 - 16.00 uur. De Lentemarkt is een markt waar hobbyisten hun trendy en ambachtelijke producten verkopen. Scoor op de Lentemarkt bijvoorbeeld een mooi Moederdagcadeau, dan geef je iets heel origineels. Ook is er een bakwedstrijd, waar iedereen zijn creaties kan laten beoordelen door drie bakkers.
Tijdens de lentemarkt wordt ook een vrijheidsmaaltijd georganiseerd. Om 12.30 uur vindt hier door burgemeester Kees van Rooij de aftrap plaats van ’80 jaar vrijheid in Meierijstad’ door de start van het social art project ‘Flags for Freedom’ van Carin Simons.

Bevrijdingsvuur (Wijbosch/Schijndel)
De leden van Loopgroep Wijbosch nemen het vuur mee terug naar Meierijstad. Daar onsteken zij op zondag 5 mei het bevrijdingsvuur op drie plaatsen in Schijndel en Wijbosch.
11.30 uur: St. Isidoruskapel (Zorgboerderij het Binnenveld, Boxtelseweg 5)
14.00 uur: op de Markt in Schijndel. Onthaal door Burgemeester Van Rooij
15.45 uur: Fier op Vrijheid festival in Wijbosch (Casa del Arte, Schoolstraat 21)
Op de Markt wordt het vuur bij de Servatiuskerk brandend gehouden, waarmee in september een groot bevrijdingsvuur wordt ontstoken. Dan is het 80 jaar geleden dat een groot deel van Meierijstad werd bevrijd tijdens Operatie Market Garden.

Ollandse voorjaarsmarkt – 12:30-17:00 uur (Olland)
In Olland is er op 5 mei een voorjaarsmarkt met 25 kramen. Voor de kinderen is er een springkussen, poppendokter en een schminktafel. Mini Kindercircus Kompas zal er meerdere workshops houden en het terras is open! Livemuziek mag natuurlijk ook niet ontbreken: de band Harvest Moon uit Son treedt op!

13:00-22:00 uur: Bevrijdingsfestival Fier op Vrijheid! (Wijbosch)
In Wijbosch: editie vijf van Fier op Vrijheid! Bevrijdingsfestival Schijndel bij Casa del Arte heeft dit jaar als thema: geef vrijheid stem. Het programma is gevuld met exposities, workshops, vrijheidsmaaltijden en een open podium met diverse artiesten. Schone kunsten in het licht. Kom vrijheid vieren, laat je stem horen. In samenwerking met Studio Hooi en (Atelier) Pauline de L’Or.

Vleermuis excursie – 13:30 uur (Schijndel)
Ontdek de wondere wereld van de vleermuis in Heempark de Blekert! De lente is begonnen. De veermuizen hebben inmiddels hun winterverblijf verlaten, dus nu is het goede moment om een kijkje te nemen in de vleermuizenkelder van heempark de Blekert. Onder begeleiding van gids Wim van Liempd ga je via de zomerverblijven in het park naar de kelder en zal hij daar meer vertellen over het leven van deze nachtdieren. De excursie vindt plaats op zondag 5 mei, start om 13.30 uur en duurt ongeveer een uur. Het heempark is open van 13.00 tot 16.00 uur en is gelegen aan Beemdstraat 60 te Schijndel.

Toppers van Oranje – 15:00-20:00 uur (Schijndel)
Dé afsluiter van de Oranjeweek in Schijndel. Haal nog een keer je hart op met diverse Nederlandstalige muziek!