'Wat gebeurt er allemaal buiten die muren'

Personeel Odendael vecht voor een beetje positiviteit

SINT-OEDENRODE – Wat gebeurt er allemaal buiten de muren? Dat is een vraag die Marga van de Linden dagelijks krijgt van de bewoners van verzorgingshuis Odendael in Sint-Oedenrode. Marga werkt al 32 jaar in de zorg, maar wat ze tijdens de coronacrisis meemaakt is het meest bizarre wat haar en haar collega’s, maar ook de bewoners ooit is overkomen.

De impact op iedereen, bewoners, verzorgenden, huishoudelijk- en administratief personeel is enorm. “Ik ga nog steeds enthousiast naar mijn werk, maar ik vraag me nu wel elke dag af hoe de dag zal verlopen. Dat had ik vroeger minder”, zegt Marga.

Eerste week was positief
Odendael is drie weken gesloten voor buitenstaanders. “De eerste week verliep positief”, vertelt Marga. “Mensen buiten begonnen een kaartenactie voor de bewoners en er gebeurden allerlei andere leuke dingen waar iedereen enthousiast over was. We kwamen die week heel goed door”.

Inmiddels is de stemming omgeslagen. Bewoners zijn getroffen door het coronavirus of ze worden ervan verdacht dat ze het virus hebben. Mensen moeten nu binnen Odendael in quarantaine. Marga: “De bewoners hebben nu meer dan ooit behoefte aan aandacht en contact, maar wij verzorgenden hebben het steeds drukker met pure verzorging. Gelukkig springen collega’s van andere afdelingen bij. Ons restaurant is dicht en die collega’s worden nu ingezet om bijvoorbeeld bewoners te helpen met beeldbellen. Ze drinken ook koffie met mensen die daar behoefte aan hebben”. Ze delen ook de post rond, want de postbode mag niet verder dan de voordeur.

Onwerkelijk
Binnen is de toestand bijna onwerkelijk. De verzorgenden werken vaak met beschermende kleding en dan kom je hele praktische problemen tegen. “Als nu iemand aanraakt zit er altijd een latex handschoen tussen. Veel ouderen zijn slechthorend, je moet dus altijd duidelijk articuleren zodat ze kunnen liplezen. Dat gaat niet meer, want we dragen mondkapjes. We dragen ook beschermende brillen. Als die over je eigen bril moet, beslaat die steeds”.

Marga is vol lof over haar collega’s en Brabant Zorg, waar Odendael deel van uitmaakt. “Er wordt heel goed geluisterd naar wat de verzorgenden nodig hebben. Dat wordt door Brabantzorg echt heel goed opgepakt. Als collega’s onderling springen we allemaal voor elkaar in. Mensen met kinderen kunnen meer thuis zijn en mensen die geen kinderen hebben draaien allemaal extra uren.

Saamhorigheid
Die saamhorigheid schept volgens Marga een groot onderlinge band. Maar dat gebeurt ook onder de bewoners die nog goed ter been zijn. Mensen zitten normaal vaak in de grote ruimte, nu zitten ze op anderhalve meter afstand van elkaar in de kleinere huiskamers.

“Naarmate er meer mensen ziek worden, merk je dat de angst onder de bewoners toeneemt. Vooral ook omdat mensen die ook maar de minste ziekteverschijnselen vertonen meteen in behandeling gaan. Overal lopen nu mensen rond in beschermende kleding. Bovendien zijn er geen uitstapjes meer naar de zorgboerderij of de kapper. Het contact met de buitenwereld is grotendeels afgesloten. Daarom is beeldbellen met de familie nu van heel groot belang. Als mensen televisiekijken, dan zien ze vooral negatief nieuws. Daarom kijken de mensen nu liever naar positieve televisie zoals alle herhalingen die nu worden uitgezonden. We hebben een groot scherm neergezet waar mensen samen kunnen kijken”, zegt Marga.

Desondanks vecht iedereen voor een beetje posiviteit. Het helpt volgens Marga dat iedereen nu constant voor elkaar klaar staat.