Waslijst aan vragen over nieuwe woonvormen

MEIERIJSTAD – Welke vernieuwende woonvormen komen er in Meierijstad? En welke vernieuwende woonvormen komen er niet in Meierijstad?

Een paar regeltjes in de besluitenlijst van burgemeester en wethouders heeft een stroom vragen opgewekt. In die lijst staat dat het college heeft ingestemd met de geselecteerde projecten. Journalisten die wilden weten welke nieuwe woonvormen er in Meierijstad komen, kregen als antwoord dat ze geduld moeten hebben. Want ook politieke partijen hadden die vraag gesteld en die krijgen in januari eerst antwoord. Bovendien hebben nog niet eens alle geselecteerde aanvragers antwoord.

De lijst vragen van de politieke partijen SP en Gemeentebelang is groot. Dat is logisch want de mededeling dat er projecten zijn geselecteerd zonder die te noemen roept vragen op.

Autisme Spectrum Stoornis


De afgelopen tijd zijn er bij de gemeente Meierijstad regelmatig plannen voor vernieuwende woonvormen ingediend. Zo ligt er bijvoorbeeld een ouderinitiatief om in Meierijstad een woonvorm voor mensen met een Autisme Spectrum Stoornis te realiseren. Dat initiatief wordt ondersteund door een professionele organisatie. Het idee is om een woonvoorziening te realiseren met 20 tot 26 sociale huurwoningen, speciaal voor mensen met autisme. Volgens D66 is het een interessante optie om dat in het voormalige bestuurscentrum van Sint-Oedenrode te doen. De gemeente onderzoekt op dit moment wat er met het oude- en het nieuwe gedeelte van het voormalige gemeentehuis van Rooi moet gebeuren.

De Socialistische Partij en Gemeentebelang Meierijstad willen het naadje van de kous weten. Om welke projecten gaat het, maar ook: welke projecten zijn er afgewezen? Op welke gronden zijn die afgewezen? Waar komen de projecten die wel zijn geselecteerd?

Hoogste bestuursorgaan

Vooral Gemeentebelang wijst erop dat het beiden van passende huisvesting een taak van de gemeente is. Omdat de gemeenteraad het hoogste bestuursorgaan is moet die zo vroeg mogelijk worden geïnformeerd over plannen.

De antwoorden blijven nog even uit. In januari komt er een informatiebrief aan de gemeenteraad waarin de antwoorden staan. Volgens een woordvoerder van de gemeente heeft het ook een praktische reden. Als gevolg van de kerstdrukte was het de gemeente bij het publiceren van de collegebesluiten nog niet gelukt om alle aanvragers met een toewijzing te bereiken.