Was ons moeder wel zo lief?

SCHIJNDEL – Ons moeder is een begrip in Brabant. Maar hoe was het voor ‘ons gemoedelijk moederke’ om op te groeien? Die vraag wordt beantwoord in de lezing van ‘Heftige vrouwen, van ons Jet tot ons Zus’ van de Heemkundekring Schijndel op maandag 11 oktober om 20.00 uur in ’t Spectrum.

Journalist Hans van Eeden vertelt – en laat ook zien – hoe vrouwen in de 19de en 20ste eeuw in Brabant opgroeiden. De toen heersende waarden en normen bepaalden hoe zij opgevoed werden én hoe zij zelf weer hun kinderen opvoedden. Ook gaat hij in op vrouwelijke rolmodellen in deze periode, zoals Henriette Roland Holst, Aletta Jacobs, Miep van Peijenbroek en Hedy d’Ancona. Natuurlijk komt ook de ontwikkeling van de vrouwelijke rol en de sociale strijd van vrouwen aan de orde. Niet alle vrouwen waren moeder. Extra aandacht is er voor de rol van de non, de kerk en de emancipatiebeweging.

De lezing is gratis voor leden van de Heemkundekring Schijndel. Andere gasten betalen 2,00 euro. Volgens de huidige maatregelen is er een coronacheck, waarbij bezoekers moeten aantonen dat zij gevaccineerd of negatief getest zijn.