Wanneer moet gemeente zich wel en niet uitspreken?

MEIERIJSTAD – De politieke partij Hart wil na de zomer een discussie over het vlaggenprotocol van de gemeente Meierijstad. Aanleiding is het hijsen van de regenboogvlag op het gemeentehuis in Veghel.

Die vlag wapperde zondag op het gemeentehuis als steun aan de lhtbi-gemeenschap. Zondag voetbalde het Nederlands elftal in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. De regering van Hongarije wordt verweten de rechten van onder meer homoseksuelen in te perken. Voetballers wilden daar aandacht voor vragen maar dat werd door de de Europese voetbalbond UEFA verboden.

Prima aanleiding


Meierijstad hees de regenboogvlag. Hart heeft daar geen bezwaar tegen. “De Hongaarse anti-homowet is een prima aanleiding om nog eens kenbaar te maken dat in Meierijstad wél iedereen mag zijn zoals ie is,” aldus de partij.


Niet iedereen was gelukkig met de vlag. Sommige mensen vinden dat een gemeente zich niet zo moet profileren.

Orange the world

De vraag is op welke momenten een gemeente zich wel en niet moet profileren. Gemeenteraadslid Mirjam van Esch van Hart vroeg ooit informeel of Meierijstad zich wilde aansluiten bij de tweehonderd gemeenten die meededen aan ‘Orange the world’, een actie om aandacht te vragen voor huiselijk geweld. Daar wilde de gemeente niet aan meedoen.

Veteranendag

“Aan Veteranendag doet onze gemeente dan weer wel mee. Autismedag komt dan weer niet voor op de gemeentelijke kalender. Het lijkt er op dat College nogal willekeurig besluit een statement te maken of juist te zwijgen,” aldus de fractie van Hart.

Daarom wil Hart na de zomervakantie met alle fractievoorzitters gaan praten over een protocol over zaken waarop de gemeente zich wel niet moet profileren.

Foto Sharon Mccutcheon - Unsplash