Wandelevenement Vlucht 14-18

UDEN - Volgende week staan ruim driehonderd deelnemers aan de start van de eerste editie van wandeltocht Vlucht 14-18 terwijl de organisatie hoopte op 1500 wandelaars.
“Dit heeft natuurlijk te maken met dat Vlucht 14-18 nog geen bekendheid heeft. Het was te groots gedacht”, zegt Anke Fransen van Maashorst Events, dat de wandeltocht samen met Team Kempen organiseert.
Dat er ‘maar’ ruim driehonderd deelnemers zijn betekent niet dat de organisatie baalt. Integendeel, zo zegt Fransen. “Als wij een pilot kunnen neerzetten met driehonderd deelnemers die aan het eind allemaal tevreden zijn en die allemaal tijdens andere langeafstandswandelingen vertellen hoe leuk het is om deel te nemen aan een tocht waar een verhaal aan zit, verwachten we dat het voor volgend jaar nog beter gaat worden.”

Voetsporen
Tijdens de wandeltocht lopen deelnemers tachtig kilometer van Uden naar Turnhout of andersom. Ook kunnen wandelaars op en neer lopen, een afstand van 160 kilometer. Wandelaars treden hiermee in de voetsporen van Belgische vluchtelingen die tijdens de Eerste Wereldoorlog naar Uden trokken.
Wat de wandeltocht uniek maakt is dat wandelaars tijdens de tocht naar audiofragmenten kunnen luisteren. Deze gaan over de geschiedenis. “Ik heb er over gelezen en over gehoord. Ik weet wat er toen gespeeld heeft en dat is wel interessant”, zegt deelnemer Mia van Extel.

Mooie uitdaging
Dat vindt ook deelnemer Jeanne van Schadewijk. ‘Maar het is niet zo dat het voor mij een extra motivatie is, hoor. Ik heb me heel spontaan opgegeven en ik dacht ‘dit ga ik gewoon doen!’. Dit is een mooie uitdaging en ik wacht wel af hoe het gaat lopen." Van Extel: “We gaan er gewoon voor. De komende dagen gaan we nog trainen en daarna starten we gewoon.”
De organisatie verwacht de komende dagen nog verschillende inschrijvingen voor Vlucht 14-18. Aanmelden kan nog tot en met donderdag 21 september.