Wake-up call burgemeesters na toename coronabesmettingen

MEIERIJSTAD – De voorzitters van de Brabantse Veiligheidsregio’s hebben woensdag een wake-up call gestuurd naar alle Brabanders. Zij vinden dat de inwoners van onze provincie de coronamaatregelen beter in acht moeten nemen. “Verslap niet”, is hun boodschap.

De burgemeesters Jack Mikkers, John Jorritsma en Theo Weterings schrijven dat in een brief naar aanleiding van het toenemend aantal coronabesmettingen. Ook justitieminister Ferd Grapperhaus heeft een waarschuwing afgegeven.

De drie Brabantse burgemeesters maken zich grote zorgen. Ze constateren dat de nieuwe besmettingen veelal binnenshuis zijn opgelopen, volgens het RIVM in contacten met familie, vrienden en op kantoor.

Gezelligheid

“De Brabantse aard is die van gezelligheid en sociaal contact. De laatste maanden hebben wij echter bewezen dat ons gezond Brabantse verstand overheerst. Wij hebben hier in Brabant laten zien hoe je het coronavirus de kop in drukt. En daar komt nu de klad in. Dat is onacceptabel. Alleen samen krijgen wij corona onder controle. Laten we met elkaar de controle niet verliezen."

Volle IC’s

De voorzitters van de Brabantse Veiligheidsregios’s roepen de beelden van de volle IC’s in herinnering. “Denk aan al die mensen die tegen het virus gevochten en verloren hebben, denk aan alle beperkingen die we hebben getrotseerd. Wij willen niet terug naar de tijd van voor de versoepeling van de regels. Wij willen niet voor u moeten kiezen dat scholen, horeca, verzorgingstehuizen et cetera weer op slot gaan. Vandaar opnieuw met klem de oproep aan u allen: verslap niet! En spreek ook anderen aan als zij zich niet aan de regels houden. Hou vol. Ook in deze vakantietijd. Ook na al die weken. Blijf uw gezonde verstand gebruiken,”aldus Mikkers, Jorritsma en Weterings.

Geen glazen bol

“Wij hebben geen glazen bol,” aldus de burgemeesters. “Wij weten niet hoe het virus zich de komende weken gaat ontwikkelen. Wij weten niet hoe de situatie in Brabant en in Nederland over twee weken of twee maanden is. Wij weten wel dat de ontwikkeling van de laatste week zich niet moet doorzetten.”