Waarderingsprijs voor stichting De Vrije Vogels (video)

VEGHEL – Wethouder Menno Roozendaal verraste woensdagavond leden en vrijwilligers van stichting De Vrije Vogels tijdens hun wekelijkse bijeenkomst. Hij overhandigde de waarderingsprijs Meedoen in Meierijstad aan voorzitter Jan Donkers, die al 47 jaar bestuurslid is.

Leuke activiteiten
Stichting de Vrije Vogels zet zich in voor ongeveer 40 volwassenen met een beperking. Iedere woensdagavond komen de deelnemers en vrijwilligers bij elkaar in wijkgebouw De Zeven Eiken in Veghel. De vrijwilligers, 10 in totaal, bedenken en organiseren verschillende activiteiten zoals een spel en quiz-avond, film, knutselen en wandelen of fietsen. Het programma is al ruim een half jaar van tevoren bekend. Vanwege de grootte van de groep splitst men deze in tweeën. Iedere week komen er 20 deelnemers in de leeftijdscategorie 30 tot 75 jaar. De andere week de overige 20 deelnemers.

Emotie
De feestelijke uitreiking van deze waarderingsprijs heeft ook een keerzijde. Na 50 jaar stopt de stichting met haar activiteiten. Volgens voorzitter Donkers is het helaas niet gelukt om voldoende nieuwe vrijwilligers te werven. Terwijl aan leden geen gebrek is. Er is zelfs een wachtlijst. Bij sommige deelnemers voerde emotie de boventoon tijdens de uitreiking. Zoals bij Ineke van Doorn. “Ik vind het ontzettend jammer dat het stopt. Niet alleen voor mij, maar ook voor de andere leden die nu nergens naartoe kunnen”, zei een snikkende Ineke. Na de komende weekendtrip rest nog een feestavond. Daarna vliegen de Vrije Vogels noodgedwongen uiteen.

Wat is de waarderingsprijs?
Gemeente Meierijstad vindt het belangrijk dat elke inwoner, ongeacht beperking, afkomst, geaardheid of religie mee kan doen. Het bestuur van Meierijstad wil organisaties, verenigingen, burgers of ondernemers die zich inzetten zodat inwoners mee kunnen doen, graag op een bijzondere manier in het zonnetje zetten. Hiervoor is de Waarderingsprijs Meedoen in Meierijstad in het leven geroepen. Met het uitreiken hiervan (woensdagavond voor de 10e keer) wil de gemeente waardering uitspreken voor de inzet voor haar inwoners.. Hiermee hoopt men ook anderen te inspireren, enthousiast te maken en de bewustwording te vergroten.