Vrijwilligers steken ook nu handen uit de mouwen

MEIERIJSTAD – De coronacrisis legt bloot hoe belangrijk vrijwilligers zijn in zorg en welzijn. Ze worden op allerlei plekken en bij heel veel mensen enorm gemist. Veel vrijwilligers zitten nu vaak noodgedwongen thuis. Toch zijn ze ook in deze tijd onmisbaar.

Spontane hulp

“Het mooie is dat mensen nu zelf opstaan en hulp gaan bieden aan mensen in hun omgeving,” vindt Monique Stegenga, coördinator van het steunpunt Vrijwilligerswerk Welzijn De Meierij. “Veel vrijwilligers kunnen nu niet hun ‘normale’ vrijwilligerswerk doen. Maar een groot deel van onze 468 vrijwilligers is bereid om nu op een andere manier te helpen. Mooie voorbeelden daarvan zijn de belactie waarmee we de eenzaamheid proberen te verlichten en het helpen uitdelen van attenties bij Laverhof.”

Boodschappendienst

Vrijwilligers geven ook praktische hulp. Zo heeft Welzijn De Meierij snel een boodschappendienst opgezet. “Na een oproep aan onze vrijwilligers kregen we behoorlijk wat aanmeldingen,” vertelt Carolien van Geenen. “Ze stonden meteen klaar om voor mensen boodschappen te doen of naar de apotheek te gaan.” Er was dus voldoende aanbod. Maar was er ook voldoende vraag? “We hebben 700 mensen benaderd met ons aanbod en daar werd goed op gereageerd. Natuurlijk willen we wel dat de boodschappendienst voor iedereen veilig is. Daarom vragen we mensen om een heel gedetailleerde omschrijving van de boodschappen te maken en te zorgen dat er contant of contactloos betaald kan worden. De vrijwilligers zetten de boodschappen voor de deur of hooguit in de gang.”

Opstarten

Ondanks de nieuwe initiatieven missen veel vrijwilligers hun ‘normale’ vrijwilligerswerk. Vanaf 1 juni gaat Welzijn De Meierij waar het kan dit vrijwilligerswerk weer opstarten. “Hoe dat precies zal gaan is nog onduidelijk. Maar we zijn druk bezig hierop beleid te maken,” vertelt Monique Stegenga. “Wat nu al duidelijk is: we geven prioriteit aan de taken waar de nood het hoogste is, zoals hulp bij mantelzorgondersteuning en jongerenopvang.

Contact onderhouden

Dat veel vrijwilligerswerk tijdelijk stil ligt betekent niet dat de vrijwilligers niets meer horen van Welzijn De Meierij. Monique Stegenga: “Juist in deze tijd is het belangrijk om goed contact te onderhouden met onze vrijwilligers. Allereest omdat je ze natuurlijk wilt betrekken en boeien. Dat doen we met onze nieuwsbrief, maar ook met een aanbod van 24 gratis cursussen. Daarnaast hebben ook onze vrijwilligers een pittige periode achter de rug. Velen zijn geconfronteerd met ziekte en overlijden. Vaak staan deze mensen met een luisterend oor voor anderen klaar. Onze sociaal werkers bieden hen nu een luisterend oor. Het is fijn dat we dat voor ze kunnen doen.”