Vrijwilligers priklocatie Veghel werken volgens glasheldere afspraken

MEIERIJSTAD – “Ik begrijp de ophef rondom de vrijwilligersvergoeding op de priklocatie in Veghel niet. Ik werk al maanden volgens glasheldere afspraken,” reageert een vrijwilliger van de EHBO-vereniging Veghel op de ontstane onrust.

“Ik geef aan wanneer ik diensten kan draaien en de EHBO-vereniging Veghel zorgt voor een rooster. Vooraf was duidelijk dat een deel van de vrijwilligersvergoeding naar de clubkas gaat. Deze regeling geldt voor alle evenementen waar we als EHBO-vrijwilliger actief zijn. Ik snap dan ook niets van de ophef,” verklaart dezelfde vrijwilliger* van EHBO-vereniging Veghel.

Hogere vergoeding

Peer Hurkmans, voorzitter van EHBO-vereniging Veghel, benadrukt dat de huidige regeling bij zijn organisatie gebruikelijk is. Sterker nog: de vrijwilligers kregen een hogere vergoeding dan normaal. “Begin januari werd onze vereniging door het Rode Kruis benaderd om te helpen bij het organiseren van de inzet van zo’n 100 vrijwilligers per week. Onze vereniging heeft deze organisatie in goed overleg met de EHBO-verenigingen Zijtaart, Eerde, Schijndel en Sint-Oedenrode op zich genomen.

Verenigingen bepalen zelf vergoeding

Later is Erp ook aangesloten. Hurkmans: "Elke vereniging bepaalt zelf of en welke vergoeding zij aan hun vrijwilligers geven. Erp maakt de keuze om de hele vergoeding van 8,50 per uur aan de vrijwilligers te geven. Wij maken 5 euro per uur aan onze vrijwilligers over. De resterende 3,50 gaat naar de vereniging. Daarvan betalen we allerlei onkosten, zoals instructeurs, materialen en huur van onze locatie"."

Bij de inzet op onder meer evenementen hanteert EHBO Veghel normaal een vergoeding van 4,50 euro voor non-profit en 9,00 euro voor profit-organisaties. Daarvan gaat 2 euro naar de vrijwilligers. "Omdat wij wisten dat onze vrijwilligers veel en lang ingezet konden worden is in goed overleg gekozen voor een vergoeding van 5 euro per uur," aldus Hurkmans.

Onrust

De ‘ongelijke’ betaling van vrijwilligers is volgens Hurkmans en de vrijwilliger geen enkel probleem. “Elke vereniging heeft zijn eigen afspraken en dat weten onze vrijwilligers,” licht Hurkmans toe.

“Bovendien is het zo dat Rode Kruis-vrijwilligers op de priklocatie geen enkele vergoeding ontvangen.’ De vrijwilliger uit Veghel die regelmatig op de priklocatie werkt vindt dat geen enkel probleem. “Het is vrijwilligerswerk en dat doe ik niet voor het geld. Ik vind het fijn om te doen en de waardering die ik krijg is voor mij voldoende.”

Vrijwilligers Erp zijn welkom

Peer Hurkmans is geraakt door de aantijging dat vrijwilligers van de EHBO-vereniging Erp niet meer welkom zijn op de priklocatie in Veghel. “Niet is minder waar,” benadrukt hij. “Ook dit weekeinde zijn er vrijwilligers uit Erp ingeroosterd en actief. Het klopt dat de betreffende vrijwilliger die onrust veroorzaakte over de vergoedingen niet langer welkom is. Dit besluit heb ik aan de EHBO-vereniging Erp en de betreffende persoon medegedeeld.

Hurkmans betreurt het dat er in de media ophef is ontstaan, terwijl het de bedoeling is om een einde te maken aan de interne onrust. Wat hem positief stemt is dat de vrijwilligers, ook uit Erp, gewoon doorgaan met hun vrijwilligerswerk op de priklocatie. “Dat waarderen we enorm. Want hun inzet is goud waard voor onze samenleving.”

* Op verzoek van de betreffende vrijwilliger wordt zijn naam niet gepubliceerd. Zijn gegevens zijn bekend bij de redactie.