Vrijwilligers OLAT staan te trappelen om Lentetocht te organiseren

Testevenement gaat definitief door

MEIERIJSTAD – De Lentetocht op 25 april in Meierijstad gaat door. Het is één van de vele pilots om te onderzoeken of er onder strenge voorwaarden weer evenementen georganiseerd kunnen worden.

Gisteren werd organisator OLAT in Sint-Oedenrode overvallen door het moment waarop het rijk de proefprojecten bekend maakte. OLAT vroeg, net als vele organisaties in Nederland, even bedenktijd. Woensdagmiddag is de knoop doorgehakt. De Lentetocht start op 25 april om 08.00 uur in Boskant.

Joop Wesseling van OLAT vertelt dat het logisch is dat zijn vereniging mee doet aan de proef. OLAT is één van de grote wandelsportverenigingen in Nederland en hield afgelopen jaar al bescheiden proeven. Het tijdstip waarop het plan bekend werd gemaakt overviel hem. Binnen 24 uur had iedereen in Sint-Oedenrode zich herpakt.

Bereid om te testen

OLAT en de KNWB wilden vooral een paar dingen helder hebben. “Er leefden vragen als: moeten mensen zich alleen voor deze proef laten testen of moet dat voortaan altijd? Of de vraag of mensen bereid zijn elke keer geld uit te geven voor een test terwijl deelname aan een tocht gemiddeld maar vier euro kost. We willen nu antwoord op twee vragen: zijn mensen bereid zich te laten testen en zijn wij in staat een wandeltocht coronaproof te organiseren voor zoveel mensen,” aldus Wesseling.

De kleinere proeven met rond de vijfhonderd deelnemers gingen goed. “Anders hadden we wel een boa op de stoep gehad,” aldus Wesseling.

Twee verantwoordelijkheden

Hij benadrukt dat OLAT feitelijk twee verantwoordelijkheden heeft. Enerzijds om de tocht veilig te laten verlopen maar anderzijds ook de verantwoordelijkheid om aan te tonen of Nederland uit de lockdown kan komen.

De tocht begint dus op 25 april vanuit Boskant. Er mogen 1500 mensen aan meedoen. Er zijn tochten van verschillende afstanden uitgezet zoals altijd gebeurt. Mensen moeten een testbewijs meebrengen, ze mogen geen ziekteverschijnselen hebben en er wordt gecheckt of iedereen is die hij zegt te zijn.

Er zijn twee tijdsloten. Om acht uur en half negen mogen er groepen van tachtig mensen vertrekken. Daarna is vertrek vrij omdat de ervaring heeft geleerd dat vanaf dat moment mensen sowieso binnendruppelen.

Omdat alle horeca waarschijnlijk nog gesloten is zijn er onderweg punten met coffee to go en toiletgelegenheden.


Heeft OLAT genoeg vrijwilligers om zo’n proef in goede banen te leiden? Wesseling moet lachen. “Die staan te trappelen,” zegt hij. In de 55Plusshow op OSR920 Omroep Meierij Radio gaf Joop een uitgebreide toelichting die hieronder te beluisteren is.


Archieffoto