Vrijwilligers gevraagd voor hout- en metaal werkplaats

Zowel spullen als mensen vinden hier een nieuwe bestemming

SINT-OEDENRODE – Stichting d’n einder zoekt handige handjes om het team van de hout- en metaalwerkplaats te versterken. Met reparatie en hergebruik werkt de stichting al jarenlang aan reparatie en hergebruik van tweedehands spullen. De vrijwilligers van de herstelwerkplaatsen zijn dringend op zoek naar nieuwe collega’s.

“Er zitten ongetwijfeld nog een heleboel mensen thuis die wat tijd over hebben en willen helpen met het repareren en hergebruiken van artikelen van onze kringloopwinkel. Denk maar aan het opknappen van fietsen, kasten en meubels bijvoorbeeld”, vertelt John van den Brink enthousiast. “Daarnaast is het fijn om met elkaar aan de slag te zijn in de goed geoutilleerde werkplaats.” John vormt samen met Wim van Schijndel en Bert van Kaathoven de drijvende kracht die de werkplaatsen sinds enige tijd nieuw leven ingeblazen. John heeft een technische achtergrond in de metaal en is vooral ook autodidact. Hij vindt het leuk om nieuwe dingen te leren.

Enige passie en handigheid is nodig

“Er zijn genoeg mensen die ambachtelijke kennis en ervaring hebben en die wij uitstekend kunnen gebruiken”, voegt Bert van Kaathoven eraan toe. “Van ons krijg je alle hulp en uitleg die nodig is.” Bert is 65 en inmiddels met pensioen. Hij werkt nu ruim twee jaar als vrijwilliger voor d’n einder. Hobbymatig heeft hij altijd al meubels en decoraties gemaakt. “Ik vind het fijn dat ik mijn hobby buiten de deur voort kan zetten, samen met anderen. Het is heerlijk om onder de mensen te zijn.”

Wim van Schijndel was boekhouder maar vond het altijd leuk om thuis te klussen. Een echte doe-het-zelver dus. Hij is 66 en het vrijwilligerswerk past in zijn WW-traject. Hij wil zeker geen betaald werk verdringen, maar daar is hier geen sprake van. “We repareren alles, zodat het weer in goede staat verkocht kan worden”, vertelt Wim. We maken daarnaast zelf decoratieve artikelen van gebruikt hout, zoals vogelhuisjes, kerstbomen en paashazen. Leuk toch om van niks iets te maken.”

Aanmelden voor vrijwilligerswerk, openingstijden winkel en inleveren spullen

Wie eens wil komen praten over de mogelijkheden in de werkplaatsen kan contact opnemen met vrijwilligerscoördinator Willem van Hest. Telefonisch is hij te bereiken via het telefoonnummer van d’n einder 0413 – 490950, bij voorkeur op woensdagmorgen tussen 9.00 en 13.00 uur. Een mailtje kan ook naar info@deneinder.nl t.a.v. W. van Hest.

De openingstijden van de winkel zijn van 13.00 uur tot 16.00 uur op dinsdag t/m zaterdag. Het aanleveren van goederen kan van 9.00 tot 11.30 uur op maandag t/m zaterdag. Op de website van d’n einder is alle verdere informatie te vinden.

Hoe komt d’n einder door de coronatijd?

Gert Veldmeijer is bestuurslid van d’n einder. Hij vertelt wat de invloed van corona op het centrum is geweest: “We zijn eerst drie maanden dicht geweest. Het was erg fijn om te merken hoe ons kringloopcentrum wordt gedragen door de Rooise mensen. Velen bewaarden hun spullen tot we weer open gingen. Langzaam begint de winkel nu weer goed te lopen.”

Gert is trots op de mooie inrichting en het aanbod aan artikelen. Jaarlijks schenkt de stichting haar winst (zo’n 10.000 euro) aan een aantal goede doelen. Daar maken ze altijd een groots feestje van met alle vrijwilligers. Door corona kon dat nu niet doorgaan. Alleen de voedselbank heeft een schenking van 1500 euro ontvangen. De verkiezing van goede doelen is nu uitgesteld tot 2021. Tot 15 juni kunnen aanvragen worden gedaan en in oktober wordt bekend gemaakt aan wie de schenkingen worden toegekend.

Op naar een betere wereld

Kringloopcentrum d’n einder is een ideële stichting met de focus op ontmoeting en hergebruik. De werkplaats is belangrijk voor een kringloopeconomie. De gemeente heeft binnenkort overleg met alle organisaties die bezig zijn met verwerking van afvalstromen in Meierijstad. Men streeft naar een circulaire economie met nauwelijks restafval. Daarbinnen kan d’n einder met zo’n 120 vrijwilligers best een flinke rol van betekenis vervullen.

BEKIJK DE FILM: Viering 20 jaar d'n einder

BEKIJK OOK: Uitreiking cheques goede doelen