‘Vrienden’ betreuren gebrek inspraak restauratieplan Eerdse kerk

De einduitspraak volgt binnen enkele weken

DEN HAAG/EERDE – Stichting Vrienden van de Eerdse Kerk hoopt dat ontwikkelaar Ton Verhoeven en de gemeente Meierijstad op de valreep toch nog een mogelijkheid zien om het verbouw- en restauratie project voor de Eerdse kerk aan te passen.
Stichting Vrienden van de Eerdse Kerk hoopt op aanpassing van het verbouwplan Eerdse kerk
Fotograaf: archief OM

Want de Vrienden vrezen het ergste voor het monumentale karakter van de dorpskerk als Verhoeven drie appartementen op de aula in het middenschip gaat bouwen, zo bleek dinsdag tijdens een rechtszaak bij de Raad van State. Volgens Verhoeven zijn de drie appartementen in de kerk evenwel cruciaal om de financiering van de verbouw en restauratie van de kerk rond te krijgen.

Behalve de appartementen in het middenschip komt er een kindcentrum met school en kinderdagverblijf. De lokalen komen buiten de kerk in de nieuwbouw met daarboven nog een zevental appartementen. De aula en wat dienstruimtes komen in de kerk met daarboven de drie omstreden appartementen. Verder wil Verhoeven de pastorie herbouwen en bij het kindcentrum trekken.

Heilig Hartbeeld
Overigens boog de hoogste bestuursrechter zich vandaag niet voor de eerste keer over het renovatieplan. Afgelopen zomer was er ook al een rechtszaak en daarover deed de Raad in september een tussenuitspraak. De Raad vroeg aan de gemeente om nader toe te lichten of het verbouw- en appartementenplan de monumentale kerk niet teveel gaat aantasten. Ook eiste het bestuursrechtscollege meer bescherming voor het Heilig Hartbeeld en de bescherming van en monumentale beuk op het plein. Dat laatste is geregeld, want het beeld is nu ook als monument aangewezen. Het bouwplan in en buiten de kerk is evenwel niet aangepast. Wel hebben Verhoeven en de gemeente een extra toelichting gegeven waarom het bouwplan de wezenlijke kenmerken van de kerk niet zal aantasten.

Bijna geen licht en lucht
De Vrienden denken dat dat onmogelijk is als je appartementen in de nok van het kerkdak gaat bouwen. “Die appartementen zullen onverkoopbaar blijken,” zei Bernhard Mobers van Vrienden van de Eerdse Kerk in Den Haag, "Ze zijn klein, slecht bereikbaar en hebben bijna geen licht en lucht van buiten.” Volgens ontwikkelaar Verhoeven valt dat wel mee en verwacht hij in no-time de appartementen kwijt te zijn.

Verder betreurde Mobers het dat omwonenden en de Vrienden niet in een veel eerder stadium bij de plannen betrokken zijn,”we zijn overal buiten gehouden. Er lag een principeakkoord en dat was het. Wij hadden liever een andere invulling gezien, zoals een regionaal museum. In ieder geval iets waarbij het hoge schip van de kerk zichtbaar zou blijven. We hopen dat er alsnog een gesprek komt en dat er nog wat valt te bereiken.”

Ook de Raad van State raadde alle partijen aan het eind van de zitting aan om nog eens met elkaar om de tafel te gaan zitten om te kijken of er niet toch een middenweg gevonden kan worden. De einduitspraak volgt binnen enkele weken.
(bron: persbureau@cerberus.nl)

Een impressie van de (ver)bouw van de kerk in Eerde