Vragen stellen en antwoorden vinden over druggebruik

MEIERIJSTAD – Een pilletje nemen op een festival: voor veel mensen hoort het er tegenwoordig bij. Ook het gebruik van lachgas of blowen wordt steeds vaker als ‘normaal’ gezien.

Kortom: recreatief druggebruik is voor veel mensen een ingrediënt om een leuke tijd te hebben. Maar hoe slecht is deze gewoonte eigenlijk? Hoe groot is het druggebruik in onze regio. En hoe kunnen we mensen overtuigen dat je zonder drugs ook een leuke tijd kunt hebben?

Geen eenvoudige vragen, maar het regioproject ‘Drugs, wat doet het met jou?’ wil ze de komende vier jaar wel beantwoorden.

Het hoort er bij

“We horen van sommige mensen dat druggebruik er bij hoort. Dat kan leiden tot meer gebruik. Daar zitten ook risico’s aan op korte en langere termijn. Het kan leiden tot onder meer verslaving, gezondheidsproblemen maar ook financiële en maatschappelijke problemen,” legt Daniëlle Ketelaars uit. Zij is preventiemedewerker bij Novadic Kentron Verslavingszorg.

Deze organisatie werkt samen met de gemeente Meierijstad, andere gemeenten in de politieregio Oost-Brabant en de GGD Hart voor Brabant en GGD Brabant Zuidoost samen in het regioproject.

Nulmeting

De komst van een regioproject roept meteen de vraag op of het druggebruik in Oost-Brabant dan zo ernstig is. “Dat weten we niet precies,” geeft wethouder Rik Compagne ruiterlijk toe. Hij vertegenwoordigt de gemeente Meierijstad in het regioproject.

"De eerste stap is een nulmeting. Jongeren die op de middelbare school zitten vullen een GGD-monitor in. Daarin wordt ook naar druggebruik gevraagd. Maar met die monitor worden niet alle jongeren bereikt en krijgen we geen antwoord op de vraag hoe normaal druggebruik voor jongeren is.”

Vragenlijst voor jongeren

Daarom zetten de deelnemende gemeenten na de zomer bij een vragenlijst onder jongeren uit. Zo wil men te weten komen hoe jongeren over druggebruik denken, welke middelen ze eventueel gebruiken en waarom zij dat doen. Deze monitor geeft inzichten die nu nog ontbreken. Al weten we al wel dat er een ‘probleem’ is,” erkent Rik Compagne.

Los daarvan vindt de wethouder dat het onderwerp sowieso op de agenda moet staan. “Als wethouder voel ik de verantwoordelijkheid om bij te dragen aan een gezonde samenleving. Druggebruik kan een signaal maar ook oorzaak zijn van andere problemen, zoals geen werk kunnen vinden of houden en geldzorgen. Aandacht voor preventie van druggebruik is alleen al om die reden belangrijk.”

Risico’s

Dat roept meteen de volgende vraag op: wanneer is druggebruik eigenlijk een probleem? Dat antwoord is altijd anders geeft Daniëlle Ketelaars aan. “Jongeren kunnen om verschillende reden drugs gebruiken. Als we die redenen beter kennen, kunnen we ook beter werken aan preventie van druggebruik,” legt ze uit.

“Drugs kunnen je bijvoorbeeld een fijn gevoel geven of zorgen dat je veel energie hebt . Met name jongeren denken dat softdrugs helemaal geen kwaad kunnen. Maar elke drug brengt risico’s met zich mee. Verslaving is natuurlijk de bekendste. Maar er kan ook andere lichamelijk of geestelijke gezondheidsschade optreden. Zo kan het gebruik van lachgas in het ergste geval tot verlamming leiden.”

Skip die trip

Vooral jongeren zijn gevoelig voor wat hun vrienden doen of laten. Als je vrienden drugs nemen, zul jij dat misschien ook eens proberen. Als je vrienden druggebruik niet normaal vinden, zul jij waarschijnlijk ook minder snel drugs gebruiken.

“We willen dat jongeren drugs niet normaal vinden. Daarom is de campagne ‘Skip die trip’ gestart. We willen de boodschap brengen dat je geen drugs nodig hebt om het leuk te hebben ,” legt Rik Compagne uit. “Het mooie van die campagne is dat hij mede door jongeren is ontwikkeld. Daarmee spreken we de taal van de jongeren en kunnen we aansluiten bij wat zij denken, voelen en belangrijk vinden.”

De campagne Skip die Trip wil jongeren duidelijk maken dat ze ook zonder drugs een leuke tijd kunnen hebben. k

Alternatief

De vraag is dan wel of jongeren gevoelig zijn voor zo’n campagne en zitten te wachten op grote waarschuwingscampagnes Of ze op die boodschap zitten te wachten, weet Daniëlle Ketelaars ook niet. “Jongeren zijn niet gevoelig voor de lange termijn risico’s. Daarom moeten we laten zien dat het alternatief – geen drugs gebruiken – aantrekkelijk is. We weten uit onderzoek en ervaring dat het bekrachtigen van positief gedrag helpt.” Ook regelgeving en handhaving helpen daarbij. Doordat alcohol tot 18 jaar verboden werd, gaan jongeren later alcohol gebruiken én drinken ze minder. Daarom is naast voorlichting en het onderzoek ook wetgeving en handhaving een belangrijke pijler voor het regioproject.

Drie tips

Praten over drugsgebruik vinden veel mensen nog lastig. Toch adviseert Daniëlle Ketelaars ouders om wel met hun kind het gesprek aan te gaan. Met deze drie tips wordt dat al een stuk eenvoudiger:

1. Vermijd oordelen

Zorg dat je open het gesprek aangaat en geef je kind ruimte om te vertellen hoe hij over drugsgebruik denkt. Als je het onderwerp bespreekbaar maakt is het makkelijker om grenzen te stellen.

2. Maak duidelijke afspraken en handhaaf ze.

Geef aan waar als ouder jouw grens ligt. Wil je niet dat kinderen drugs gebruiken? Zeg dat eerlijk en geef aan waarom je dit als ouder zo belangrijk vind. .

3. Vraag advies

Sommige ouders vinden het lastig om over drugs te praten of weten niet goed hoe ze moeten reageren als ze er achter komen dat hun kind drugs gebruikt. De advieslijn van Novadic-Kentron elke werkdag bereikbaar. De facebookgroep ‘mijn kind en drugs’ is altijd bereikbaar. Ook het Centrum Jeugd en Gezin kan helpen bij vragen ove drugpreventie en druggebruik.

Fotograaf: www.unsplash by Ryan