Startersprijs voor ombouw van boerderij naar buitengoed

MEIERIJSTAD - Cindy Gloudemans en Paul van de Meerakker zijn verkozen tot winnaars van een startersproject van de gemeente. Hun ondernemingsplan voor Buitengoed De Stuifwal ontving op de slotbijeenkomst in de raadszaal van Meierijstad de starterprijs. Cindy en Paul vonden het supertof dat hun plan door de jury werd beoordeeld als ‘goed doordacht’ en ‘haalbaar’.

Nieuwe bestemming

De timing is ook perfect. “Mijn schoonouders hebben een melkveebedrijf aan De Kuilen , vlakbij de Vlagheide”, vertelt Cindy. Over enkele jaren komt er nieuwe regelgeving waarvoor flink moet worden geïnvesteerd. Dat willen mijn schoonouders niet meer en wij willen het bedrijf niet overnemen. We bedachten een nieuwe bestemming voor het perceel. Het moest in ieder geval goed bij ons passen. Het is onze ambitie om mensen te laten genieten van de vrijheid en de natuur op deze prachtige plek.”

Trekpleister

De gemeente Meierijstad heeft in haar beleid aangegeven meer toeristische slaapplekken te willen. Ook wil men dat het gebied rond De Vlagheide een recreatieve trekpleister wordt. In dat kader zijn al jarenlang projecten gestart. Samen met vertegenwoordigers van Platform Ondernemend Meierijstad (POM), Rabobank Uden Veghel en VVV Noordoost Brabant werden nu achttien (aspirant-)ondernemers uitgedaagd om met nieuwe initiatieven te komen. Zij kregen vanuit de gemeente ondersteuning bij het schrijven van een ondernemingsplan, bij marketing en promotie, regelgeving en financiën.

Buitengoed

De huidige melkveehouderij gaat binnen enkele jaren plaatsmaken voor een fijne recreatieplek met verschillende overnachtingsmogelijkheden. De drie stallen worden gesloopt en/of verbouwd. Eén stal wordt een multifunctionele ontvangstruimte met een keuken en drie B&B-ruimtes. De veldschuur wordt kleiner en verbouwd tot een recreatiewoning. Er komteen centrale moestuin met daarbij een kruidentuin, boomgaard en dierenverblijven voor hobbyboerderijdieren. En er komt een stuifwal , zodat er een glooiend landschap ontstaat. Daarin komen vier vrijstaande recreatiewoningen en er wordt ook een natuurlijke zwemvijver aangelegd. De trends op de toeristische markt begeven zich richting luxe, comfort, het genieten van natuur en het ontvluchten van de massa. Echt tot rust kunnen komen dus. Daar gaat het Buitengoed zich helemaal op toespitsen. Met de buurt is gecommuniceerd over de plannen, zodat ook met hun belangen rekening kan worden gehouden.

Familieproject

Het leven van Cindy, Paul, hun kinderen en (schoon)ouders zal enorm gaan veranderen. Er moet nog heel veel gebeuren voor het zover is. Er zal veel gesloopt en verbouwd worden. Vergunningen moeten worden aangevraagd. Veel grond moet worden verplaatst. De hele familie is tot op het bot gemotiveerd om van Buitengoed De Stuifwal een heerlijke recreatieplek te maken. Marktonderzoek heeft aangetoond ook bedrijven in Meierijstad van de locatie gebruik zullen maken. Nog enkele jaren flink aan de bak en dan moet het buitengoed helemaal startklaar zijn om de eerste gasten te ontvangen.