Voortvluchtige Poolse moordenaar opgepakt in Schijndel

SCHIJNDEL - Zaterdagochtend werd een 43-jarige Poolse man aangehouden in Schijndel door de Dienst Speciale Interventies (DSI). De man, een gerenommeerd oud-MMA-vechter (mixed martial arts), werd eerder in Polen veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf wegens een dubbele moord, gepleegd in zijn woonplaats Bedzin op Oudejaarsdag 2005.
Voortvluchtige Poolse moordenaar opgepakt in Schijndel

Hij sloeg een man en een vrouw in hun woning meerdere malen met een stomp en scherpgerand voorwerp op het hoofd met de opzet hen te doden. Beiden overleden aan de gevolgen. Twee dagen na zijn daad stak hij de flatwoning van het paar in brand, waarna hij de vlucht nam.

Levenslang
Hij werd in 2019 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Volgens de Poolse autoriteiten is hij naar Nederland zijn gevlucht en zou zich daar schuilhouden onder een valse identiteit en mogelijk werkzaam zijn in de bouw. Op 20 juni 2021 werd een Europees Aanhoudingsbevel uitgebracht, zodat buitenlandse opsporingsautoriteiten met de zaak aan de slag konden.

ENFAST
Het ENFAST-netwerk is het Europese netwerk van gespecialiseerde politieteams die zich bezighouden met de opsporing van voortvluchtigen. Deze teams verlenen elkaar bijstand en FAST Polen zocht in oktober 2021 de samenwerking met FAST NL. Op dat moment bleek de informatie echter onvoldoende om het juiste spoor te vinden. In november 2023 werd de zaak op ‘Europe’s Most Wanted’ website geplaatst en kwamen er nieuwe aanwijzingen uit Polen en Nederland, die het vermoeden van zijn aanwezigheid in Nederland versterken. Het Nederlandse Fugitive Active Search Team (FAST NL) beet zich vast in de zaak en na een intensieve samenwerking met FAST Polen leidde dit vandaag tot de aanhouding van deze langdurig voortvluchtige moordenaar.

De arrestant wordt voorgeleid en de rechtbank in Amsterdam beslist over zijn overlevering naar Polen. (bron: politie.nl)