Voedselverspillingscentrum Veghel kan starten

MEIERIJSTAD - De Stichting Samen tegen Voedselverspilling kan rekenen op 4,5 miljoen euro om de totstandkoming van het Circulair Food Center (CFC) in Veghel te realiseren. Het CFC moet een Europees kennis-, ontmoetings- en innovatiecentrum worden dat gevestigd is in De Verspillingsfabriek.
Overheden en bedrijfsleven gaan gezamenlijk dit project financieren. De gemeente Meierijstad steekt 375.000 euro in het project.


Directeur Toine Timmermans heeft tegenover het Brabants Dagblad verklaard dat voor Meierijstad is gekozen is omdat de grootste werkgevers in de agrifood in Noordoost Brabant zitten.
Naast de gemeente Meierijstad draagt ook de provincie 375.000 euro bij aan het project en het Rijk 750.000 euro. Ook diverse kennisinstellingen betalen mee aan het project, terwijl het bedrijfsleven 1,8 miljoen neertelt. Tot de bedrijven die meedoen aan het CFC behoren o.a. Unilever, McDonalds, Hutten, Jumbo en Sligro.

DOE ORGANISATIE
Het Circulair Food Centrum is 1 januari begonnen en zal volgens directeur Timmermans vooral een doe-organisatie worden. “We overleggen niet, tenzij het nodig is”, aldus Timmermans. Het werk van het CFC zal zich ook zeker niet beperken tot de activiteiten in de Verspillingsfabriek. “In Oss zijn 15 bedrijven die onderzoek doen naar de balans tussen de houdbaarheid van producten en de hoeveelheid plastic die nodig is. En verder zijn we met 10 bedrijven een onderzoek aan het doen naar reststromen in de veehouderijketen”.
En Timmermans wijst natuurlijk ook naar de Verspillingsfabriek zelf. “Daar worden nu al veel restproducten verwerkt, maar wat als dat 100 keer groter kan. Daarover zijn we in gesprek met 15 bedrijven”.
Ook wil het CFC zich er sterk voor gaan maken dat de wetgeving in heel Europa wordt aangepast om verspilling te voorkomen.
De gemeente Meierijstad is de enige gemeente die financieel participeert in het project. Meierijstad hoopt dat door dit project meer bedrijven zullen kiezen voor vestiging in deze gemeente.